Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winst ECB valt met bijna een derde terug

Winst ECB valt met bijna een derde terug

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen jaar bijna een derde minder winst geboekt. Dat kwam vooral doordat de inkomsten uit de Amerikaanse dollarportefeuille van de centrale bank flink terugliepen.

Onder de streep bleef zo'n 1,6 miljard euro over, tegen 2,4 miljard euro een jaar eerder. De winst wordt in zijn geheel onder de nationale centrale banken van het eurogebied verdeeld. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB).

De dollarportefeuille maakt deel uit van de externe reserves van de ECB. Die houdt de centrale bank aan om waar nodig in staat te zijn allerlei transacties uit te voeren. De koers van de dollar is de laatste tijd evenwel flink gezakt ten opzichte van de euro. Dat de winst van de ECB fors lager uitkomt, brengt de steunprogramma's van de centrale bank niet in gevaar.

Coronacrisis

De ECB pompt maandelijks voor tientallen miljarden euro's in de economie om de eurozone te helpen de coronacrisis door te komen. Dat doet de centrale bank door obligaties op te kopen. Vorig jaar werd er in totaal voor meer dan 1000 miljard euro, oftewel meer dan 1 biljoen euro, aan obligaties opgekocht. Ook werd er nog eens 1,6 biljoen euro aan banken uitgeleend tegen extreem gunstige voorwaarden.

ECB-president Christine Lagarde heeft beloofd dat de centrale bank nog zeker tot en met maart volgend jaar doorgaat met zijn crisisaankoopprogramma. Daar wil ze in ieder geval aan vasthouden totdat de crisisfase van de virusuitbraak voorbij is. Het duurt waarschijnlijk nog even voor de eurozone economisch gezien weer op hetzelfde niveau zit als voor het begin van de crisis.

Meer uit Financieel

Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

29 minuten geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

1 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

1 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

1 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

1 uur geleden
IMF: veel meer private financiering nodig voor klimaataanpak

WASHINGTON (ANP) - Opkomende economieën en ontwikkelingslanden hebben "veel meer private financiering" nodig voor klimaataanpak. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een belangrijk rapport dat pas volgende week verschijnt, maar waarvan nu al een deel is vrijgegeven. Daarin roept het IMF banken en verzekeraars ook op om hun duurzaamheidsbeleid beter te formuleren.

2 uur geleden
ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

4 uur geleden