Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winst chocoladegigant Barry Callebaut onder druk door cacaotekort

Winst chocoladegigant Barry Callebaut onder druk door cacaotekort

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Barry Callebaut, dat onder meer de chocolade levert voor de Magnum-ijsjes van Unilever en de KitKat-repen van Nestlé, begint de gevolgen te voelen van de stijgende cacaoprijzen. De winst van de grootste chocoladeproducent ter wereld daalde het afgelopen halfjaar fors.

Nooit was cacao zo duur. Slechte oogsten in West-Afrika, waar bijna driekwart van de wereldwijde cacaovoorraad vandaan komt, zorgen voor grote tekorten. De prijsverhogingen zorgden voor een omzetgroei van 11 procent, maar de winst van Barry Callebaut daalde met twee derde tot 78 miljoen euro.

Consumenten merken nog betrekkelijk weinig van de schaarste. Veel fabrikanten blijven door hun lopende contracten met leveranciers voorlopig nog dezelfde prijs betalen voor cacaobonen. Barry Callebaut's klantencontracten staan het bedrijf over het algemeen toe om wel hogere kosten door te berekenen.

Amerikaanse concurrenten zoals Hershey en Mondelez, bekend van Côte d'Or en Milka, verwachten dalende inkomsten als ze de stijgende cacaokosten in hun winkelprijzen verwerken. Tot dusver bleef de vraag naar chocolade redelijk op peil, maar nu de cacaoprijzen het hoogste niveau in 46 jaar hebben bereikt is de vraag hoelang dat nog duurt. Consumenten zijn "meer aan het rondkijken, in de hoop aanbiedingen te vinden", zei Mondelez-topman Dirk Van de Put vorige maand. Onlangs besloot Mondelez Milka-repen uit de schappen van de Belgische supermarktketen Colruyt te halen, nadat ze het niet eens konden worden over de prijzen.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

12 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

15 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

17 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

19 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden