
Winst chocoladegigant Barry Callebaut onder druk door cacaotekort
ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Barry Callebaut, dat onder meer de chocolade levert voor de Magnum-ijsjes van Unilever en de KitKat-repen van Nestlé, begint de gevolgen te voelen van de stijgende cacaoprijzen. De winst van de grootste chocoladeproducent ter wereld daalde het afgelopen halfjaar fors.
Nooit was cacao zo duur. Slechte oogsten in West-Afrika, waar bijna driekwart van de wereldwijde cacaovoorraad vandaan komt, zorgen voor grote tekorten. De prijsverhogingen zorgden voor een omzetgroei van 11 procent, maar de winst van Barry Callebaut daalde met twee derde tot 78 miljoen euro.
Consumenten merken nog betrekkelijk weinig van de schaarste. Veel fabrikanten blijven door hun lopende contracten met leveranciers voorlopig nog dezelfde prijs betalen voor cacaobonen. Barry Callebaut's klantencontracten staan het bedrijf over het algemeen toe om wel hogere kosten door te berekenen.
Amerikaanse concurrenten zoals Hershey en Mondelez, bekend van Côte d'Or en Milka, verwachten dalende inkomsten als ze de stijgende cacaokosten in hun winkelprijzen verwerken. Tot dusver bleef de vraag naar chocolade redelijk op peil, maar nu de cacaoprijzen het hoogste niveau in 46 jaar hebben bereikt is de vraag hoelang dat nog duurt. Consumenten zijn "meer aan het rondkijken, in de hoop aanbiedingen te vinden", zei Mondelez-topman Dirk Van de Put vorige maand. Onlangs besloot Mondelez Milka-repen uit de schappen van de Belgische supermarktketen Colruyt te halen, nadat ze het niet eens konden worden over de prijzen.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
35 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
46 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
49 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
54 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden