Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winst Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase schiet omhoog

Winst Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase schiet omhoog

NEW YORK (ANP/RTR) - De winst van JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, is in het eerste kwartaal zeer sterk gestegen. Ook zakenbank Goldman Sachs heeft een uitstekend kwartaal achter de rug. De Amerikaanse banken profiteren vooral van de stijgende beurskoersen, het adviseren bij fusie- en overnamedeals en het begeleiden van beursgangen.

De nettowinst van JPMorgan sprong omhoog tot 14,3 miljard dollar van 2,9 miljard dollar een jaar eerder. Dat was ook voor een groot deel te danken aan het vrijkomen van 5,2 miljard dollar aan reserves die eerder apart waren gezet voor leningen die door de coronacrisis mogelijk niet afgelost zouden worden. Dankzij het economisch herstel van de crisis en de enorme steunpakketten van de Amerikaanse overheid is die dreiging nu een stuk minder geworden.

Bij Goldman Sachs, de bekendste zakenbank op Wall Street, werd een winst geboekt van 6,7 miljard dollar tegen 1,1 miljard dollar een jaar terug. Goldman Sachs en JPMorgan deden goede zaken met de handel in aandelen, dankzij de recordopmars op de beurzen van de afgelopen tijd. Ook met de obligatiehandel werd meer verdiend. Dat gold ook voor de commissies voor advies bij overnames en fusies door de hausse aan bedrijfsovernames van de laatste tijd en het begeleiden van bedrijven die naar de beurs gaan.

Sterke resultaten

De totale inkomsten van JPMorgan klommen met 14 procent tot meer dan 33 miljard dollar. Topman Jamie Dimon sprak van sterke resultaten, deels aangejaagd door het economisch herstel in de VS. Hij denkt dat de economische groei de komende jaren door zal zetten, onder meer geholpen door het enorme investeringspakket voor infrastructuur van president Joe Biden en het soepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Bij Goldman Sachs was sprake van meer dan een verdubbeling van de inkomsten, tot 17,7 miljard dollar. De zakenbank is wereldwijd marktleider als het gaat om het adviseren bij overnames en fusies en de begeleiding van beursgangen en aandelenuitgiftes. Volgens topman David Solomon van Goldman Sachs werden recordresultaten behaald.

Bij Wells Fargo, de grootste hypotheekverstrekker van de VS, werd een winst behaald van 4,7 miljard dollar. Dat was 653 miljoen dollar een jaar terug. Dit was vooral te danken aan de fors lagere reserves voor slechte leningen bij de bank.

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

1 uur geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

1 uur geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

2 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

3 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

5 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

5 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

6 uur geleden