
Winnende umc's: uitspraak goed voor kwaliteit en toegankelijkheid
LEIDEN (ANP) - De academische ziekenhuizen in Utrecht, Leiden en Amsterdam reageren verheugd op de uitspraak van de rechter over de kinderhartchirurgie. Door de uitspraak mogen zij het werk op dit terrein voortzetten. Dat is "goed nieuws voor de kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg, voor de toekomst van kostbare kinder-ic-capaciteit in Nederland en van aanpalende zorg, zoals voor kinderen met kanker", stellen Amsterdam UMC, LUMC, UMC Utrecht en Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie. Ze willen onderling nog meer gaan samenwerken dan ze al doen.
Na een jarenlange discussie besloot verantwoordelijk minister Ernst Kuipers vorig jaar dat deze complexe operaties geconcentreerd moesten worden in twee ziekenhuizen: het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Groningen (UMCG). De andere centra waren daar fel op tegen en vreesden grote nadelige gevolgen, niet alleen voor de kinderhartzorg, maar ook voor andere afdelingen. UMC Utrecht heeft een eigen kinderhartcentrum, LUMC en Amsterdam UMC runnen samen zo'n centrum in Leiden.
De rechtbank gaf de eisers donderdag gelijk en vernietigde het besluit. Kuipers heeft volgens de rechters zijn keuze niet goed genoeg onderbouwd. Zo had hij niet mogen vasthouden aan het principe dat een ziekenhuis minimaal zestig operaties bij pasgeboren baby's moet verrichten om een goede kwaliteit te garanderen. Dat aantal kwam uit een wetenschappelijk artikel, maar de chirurg die dat had geschreven gaf later aan dit cijfer niet als "wetenschappelijk minimum" te hebben bedoeld.
Meer samenwerken
In hun reactie roepen de bestuurders van de instellingen op tot "meer samenwerking tussen de verschillende umc's, waarbij bijvoorbeeld juist de professionals gaan reizen in plaats van patiënten."
De universitaire medische centra in Utrecht, Leiden en Amsterdam kondigden vorig jaar al aan hun krachten op het terrein van hart- en kinderzorg verder te bundelen. Dat heeft geleid tot "structureel multidisciplinair overleg" en afstemming over behandelingen. De volgende stap is nu om als één team op twee locaties te werken.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden