Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Winnen en publiek het beste medicijn' voor darter Van Gerwen

'Winnen en publiek het beste medicijn' voor darter Van Gerwen

ROTTERDAM (ANP) - Michael van Gerwen heeft de afgelopen jaren voor een darter van zijn statuur ondermaats gepresteerd. Volgens de drievoudig wereldkampioen, die donderdagavond als koploper aan de Premier League-avond in Ahoy begint, kunnen zijn mindere prestaties ook niet los worden gezien van de uitbraak van het coronavirus.

Sinds zijn laatste optreden in Ahoy, op 28 maart 2019, is er wel het nodige veranderd voor Van Gerwen (32). Waar hij destijds op veel toernooien nog een klasse apart was, is hij nu een stuk kwetsbaarder. Op de wereldranglijst is hij afgezakt naar plek 4.

Tijdens de Premier League, de competitie die hij al vijf keer wist te winnen, was hij dit seizoen al op twee avonden de beste en anderhalve week geleden won hij in Duitsland voor het eerst in lange tijd weer een toernooi.

Effectiever

"Het is een kwestie van hard blijven werken, vertrouwen in jezelf blijven houden en te allen tijde er voor de volle 100 procent voor gaan. Ik weet waartoe ik in staat ben. Het is niet dat ik nu veel beter aan het spelen ben, maar ik ben wel veel effectiever. Daar gaat het om: toeslaan op de juiste momenten", aldus Van Gerwen. "Wat hard werken inhoudt? Veel toernooien blijven gooien en niet te veel skippen. Zorgen dat je in een flow komt. Er is maar één medicijn om erbovenop te komen en dat is wedstrijden en toernooien winnen."

Die flow kreeg Van Gerwen maar niet te pakken tijdens de coronacrisis en zijn laatste majortitel dateert van eind 2020. "Er zijn zoveel factoren waardoor dit tot stand is gekomen. De coronaperiode én ik kreeg tijdens het WK zelf corona. En dan zijn er ook nog spelers die veel beter gooien tegen je dan ze eigenlijk kunnen", aldus Van Gerwen.

Extra druk

"Voor publiek gooien is zoveel leuker en dat hebben we lang moeten missen. Spelen zonder fans zorgt voor een heel ander soort druk en dat heeft de resultaten zeker beïnvloed. Ineens wonnen veel meer spelers majors. Tijdens corona ben ik erachter gekomen dat ik het nog hartstikke leuk vind wat ik doe. Het was een soort rollercoaster en het ging altijd maar door, je was net een soort trekpop. Daar moet je een goede balans in vinden en die heb ik nu. Ik voel me lekker en ik weet wat ik kan, want ik heb best wel een beetje talent."

Van Gerwen kijkt uit naar zijn terugkeer in Ahoy, waar hij donderdagavond begint tegen Michael Smith. "Ik moet het nu alleen doen, hé? Ik heb geen Raymond meer", zei Van Gerwen, doelend op Raymond van Barneveld. "De opkomst gaat me zeker kippenvel bezorgen, maar spelen in Ahoy zorgt 100 procent voor extra druk. Gelukkig merk ik dat spelers weer anders naar me gaan kijken."

Meer uit Sport

Van Gerwen na stroeve start naar halve finales World Matchplay

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft ten koste van Andrew Gilding de halve finales bereikt van de World Matchplay, een van de grootste PDC-toernooien van het jaar. De Nederlandse nummer 2 van de wereld won zijn kwartfinale (best of 31 legs) met 16-10.

7 uur geleden
Staps nieuwe algemeen directeur van volleybalbond Nevobo

UTRECHT (ANP) - Joëlle Staps is per 1 september de nieuwe algemeen directeur van volleybalbond Nevobo. De 46-jarige Leersumse volgt Michel Everaert op, die verdergaat als directeur evenementen en sportontwikkeling. Samen vormen ze de directie.

7 uur geleden
Pérez na keukengesprek met teambaas Horner weer comfortabel

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Met de vierde tijd in de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Hongarije liet de dit jaar veel bekritiseerde Red Bull-coureur Sergio Pérez weer eens een behoorlijke indruk achter. Teambaas Christian Horner gaf na afloop aan dat een keukengesprek met de Mexicaan positief heeft uitgepakt.

8 uur geleden
Titelverdediger Zverev naar laatste vier in Hamburg

HAMBURG (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft zich met een zege op Zhang Zhizhen geplaatst voor de halve finales van het graveltoernooi in Hamburg. De in de Noord-Duitse stad geboren Zverev won met 6-4 6-3 en maakt daardoor nog altijd kans zijn titel van vorig jaar te prolongeren.

9 uur geleden
Vingegaard erkent dat gevecht om Tourzege voorbij is

ISOLA 2000 (ANP) - Jonas Vingegaard was na de vierde ritzege van Tadej Pogacar in deze Tour de France duidelijk over zijn kansen voor de eindzege. "Het gevecht voor de overwinning is nu klaar, maar het gevecht voor de tweede en derde plaats is nog niet voorbij", zei de Deen, die in het spoor van de als derde gerangschikte Belg Remco Evenepoel over de finish kwam in de negentiende etappe en zijn tweede plek verdedigde.

9 uur geleden
Visma - Lease a Bike berust in tweede plek Vingegaard in de Tour

ISOLA 2000 (ANP) - De ploegleiding van Visma - Lease a Bike berust erin dat Jonas Vingegaard de Tour de France niet voor de derde keer op rij gaat winnen. "Pogacar gaat de Tour winnen, chapeau voor hem, een podiumplek is nu het hoogst haalbare", zei sportief directeur Merijn Zeeman na afloop van de negentiende etappe, die door Tadej Pogacar werd gewonnen.

10 uur geleden
Verstappen rijdt ook tweede tijd in tweede training in Hongarije

BOEDAPEST (ANP) - Max Verstappen heeft bij de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Hongarije de tweede tijd gereden. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 klokte op de Hungaroring in zijn Red Bull 1.18,031. De Britse coureur Lando Norris was met 1.17,788 in de McLaren de snelste.

11 uur geleden