Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winnaars nemen wereldwijd hun Nobelprijs in ontvangst

Winnaars nemen wereldwijd hun Nobelprijs in ontvangst

STOCKHOLM (ANP) - De winnaars van de Nobelprijzen krijgen maandag en dinsdag hun onderscheiding in eigen land overhandigd. Door de coronacrisis is dat anders dan de traditie. De Nobelprijzen worden traditioneel op 10 december (donderdag), de sterfdag van Alfred Nobel, uitgereikt in de Zweedse hoofdstad Stockholm, met uitzondering van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, die in de Noorse hoofdstad Oslo plaatsvindt.

Maandag ontvangt Emmanuelle Charpentier haar Nobelprijs voor de Scheikunde in Berlijn. Dinsdag krijgen Roger Penrose en Reinhard Genzel hun Nobelprijs voor Natuurkunde in Londen en München. In de Verenigde Staten krijgen die dag Harvey J. Alter, Charles M. Rice en Michael Houghton de Nobelprijs voor Geneeskunde. Winnaars Andrea Ghez (Natuurkunde), Jennifer A. Doudna (Scheikunde) en Paul R. Milgrom samen met Robert B. Wilson (Economie) ontvangen hun prijzen in de VS op 9 december 01.00 uur Nederlandse tijd.

De uitreiking van Nobelprijs voor de Vrede vindt dit jaar niet in de Noorse hoofdstad Oslo plaats zoals gewoonlijk. David Beasley, de chef van het winnende Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, had eerder aangegeven niet naar Noorwegen te willen reizen vanwege het coronavirus. Hij neemt de prijs dinsdag in ontvangst in Rome.

Meer uit Buitenland

Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

19 minuten geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

2 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

3 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

3 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

7 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

8 uur geleden
Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

11 uur geleden