Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede: hongerpandemie erger dan corona

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede: hongerpandemie erger dan corona

OSLO (ANP/RTR/AFP) - Een "hongerpandemie" zou wel eens erger zou kunnen zijn dan Covid-19. Daarvoor waarschuwde het hoofd van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties donderdag na ontvangst van de Nobelprijs voor de Vrede.

Ongeveer 270 miljoen mensen wereldwijd, gelijk aan de gecombineerde bevolking van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië, staan ​​op de rand van de hongerdood, stelde David Beasley van het WFP tijdens de ceremonie die online werd gehouden. Het WFP, dat de medische logistiek coördineerde tijdens de coronaviruspandemie, werd in oktober uitgeroepen tot winnaar van de prijs voor 2020.

"Door zoveel oorlogen, klimaatverandering, het gebruik van honger als politiek en militair wapen en een wereldwijde gezondheidspandemie die dit allemaal exponentieel erger maakt, marcheren 270 miljoen mensen naar de hongerdood," zei Beasley.

Online uitreiking

"Niet voldoen aan hun behoeften zal een hongerpandemie veroorzaken die de impact van Covid zal overstijgen. En alsof dat nog niet erg genoeg is, van die 270 miljoen zijn er 30 miljoen voor hun overleving 100 procent van ons afhankelijk", voegde hij toe.

In plaats van de gebruikelijke ceremonie in het stadhuis van Oslo met hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Noorse koning Harald, bleven de WFP-functionarissen in hun hoofdkwartier in Rome vanwege de coronapandemie.

De uitreiking van de overige Nobelprijzen, voor geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, literatuur en economie, is ook online. Die worden traditioneel in Stockholm uitgereikt.

Meer uit Buitenland

Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft iemand leerlingen met een mes aangevallen, melden Duitse media. Volgens Duitse media is de dader overmeesterd en aangehouden, nadat er gewonden waren gevallen.

40 minuten geleden
Italië mag van Albanees parlement twee asielkampen bouwen

TIRANA (ANP/RTR) - Het Albanese parlement heeft ingestemd met een migratiedeal met Italië. Dat land kan daardoor verdergaan met de bouw van twee aanmeldcentra. In die centra wordt gekeken of migranten in aanmerking komen om naar Italië te komen, of dat ze worden teruggestuurd.

42 minuten geleden
Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

2 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

2 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

2 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

2 uur geleden
Doden en gewonden bij schietpartij op Westelijke Jordaanoever

MAALE ADUMIM (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnse aanvallers hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever het vuur geopend op automobilisten, meldt de Israëlische politie. Er vielen een dode en acht gewonden. De drie aanvallers zijn ook gedood.

3 uur geleden