Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkelverkopen hard gestegen ondanks coronacrisis

Winkelverkopen hard gestegen ondanks coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse detailhandel heeft zijn verkopen vorig jaar het sterkst opgevoerd sinds 2001, ondanks de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd de omzet vooral gestuwd door een flinke plus bij de supermarkten. Daarnaast is er online veel meer verkocht.

Alles bij elkaar groeide de omzet in de detailhandel met 5,9 procent. Door de maatregelen tegen de verspreiding van corona waren de verschillen binnen de sector wel bijzonder groot. Kleding- en schoenenwinkels kenden juist een heel slecht jaar als gevolg van de winkelsluitingen in het voorjaar en december.

Supermarkten en andere verkopers van levensmiddelen profiteerden op hun beurt van de horecasluitingen en het feit dat veel mensen aan huis gekluisterd zaten. Daardoor werden er veel meer boodschappen ingeslagen. De foodsector als geheel behaalde met 6,9 procent de hoogste omzetgroei van deze eeuw, terwijl andere zogeheten non-foodwinkels over de gehele linie uitkwamen uit op een omzetkrimp van 0,1 procent.

Contrasten

Toch was ook in dat laatste segment sprake van grote contrasten. Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, verkopers van consumentenelektronica en witgoed en meubelzaken hebben recordomzetten geboekt.

Online is er 43,5 procent meer omgezet in 2020. Dat is de hoogste groei sinds het CBS in 2014 hierover gegevens begon te publiceren. Niet alleen pure webwinkels brachten meer producten aan de man, ook de verkopen van de webshops van fysieke winkels zaten sterk in de lift.

De cijfers waren waarschijnlijk nog hoger uitgevallen als de overheid in december niet opnieuw winkelsluitingen had doorgevoerd. Op 14 december kondigde het kabinet een strenge lockdown aan om besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Veel winkels moesten hun deuren sluiten. Hierdoor heeft de detailhandel in december 3,1 procent minder omgezet dan een jaar eerder.

De sluiting medio december kwam vooral hard aan voor veel non-foodwinkels. Schoenenwinkels zagen hun omzetten in de laatste maand van het jaar met bijna 47 procent kelderen en kledingwinkels met ruim 45 procent. De supers deden het wel goed in de feestdagenperiode en online is er in december meer dan 58 procent extra omgezet.

Meer uit Financieel

Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

29 minuten geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

5 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

6 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

6 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

9 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

9 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

10 uur geleden