Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkelvastgoed- en luchtvaartaandelen gewild op Europese beurzen

Winkelvastgoed- en luchtvaartaandelen gewild op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelvastgoedfondsen en luchtvaartaandelen waren vrijdag gewild op de Europese beurzen. Het gaat om aandelen die eerder flink onder druk stonden door de coronacrisis. Dat beleggers weer stukken bijkopen lijkt een teken dat de financiële markten ervan uitgaan dat de grote problemen van de pandemie inmiddels achter ons liggen. Beleggers verwerkten ook een voorraad economisch nieuws uit de Verenigde Staten.

Unibail-Rodamco-Westfield, het bedrijf achter onder meer de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen aan het Damrak met een een plus van ruim 5 procent. Air France-KLM won 4,6 procent en was daarmee koploper in de Amsterdamse MidKap.

Verder viel het op dat ook eigenaren van winkelvastgoed Wereldhave (plus 3,7 procent) en Eurocommercial Properties (plus 2 procent) vooruitgingen. Dat laatste bedrijf liet eerder op de dag nog een koersverlies zien, na een slecht ontvangen kwartaalbericht. Elders in Europa deden bijvoorbeeld Lufthansa en IAG het goed op de beurs, met winsten tot bijna 6 procent. IAG ging eerder op de dag ook nog omlaag. Het moederbedrijf van de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Iberia stevent dit jaar namelijk af op een verlies van 3 miljard euro.

Banenrapport VS

Uit de VS kwam onder meer een beter dan verwacht banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daarnaast heeft president Joe Biden in een toespraak gezegd dat de Amerikaanse economie sneller en sterker dan verwacht herstelt van de pandemie. Dat zei hij terwijl er door de Amerikaanse politiek in Washington nog steeds gebakkeleid wordt over de plannen van de president om flink te gaan investeren in onder meer infrastructuur.

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa sloten gemengd. De AEX-index in Amsterdam verloor 0,1 procent tot 819,72 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 1080,01 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,8 procent. De DAX in Frankfurt bleef wat achter na een onverwachte daling van de Duitse industriële productie in september, maar won niettemin 0,2 procent.

MotorK

Het Italiaanse softwarebedrijf MotorK zakte verder bijna 8 procent bij zijn beursdebuut op het Damrak. Het bedrijf had zijn beursgang al met twee dagen uitgesteld en verlaagde ook de introductieprijs om meer beleggers te kunnen trekken.

De euro was 1,1560 dollar waard, tegen 1,1542 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent meer op 81,16 dollar. Brentolie werd 2,5 procent duurder op 82,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

13 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

14 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

16 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

17 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden