Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Winkelstraat leger na persconferentie over coronamaatregelen'

De oproep van premier Mark Rutte om zo veel mogelijk in je eentje te winkelen, lijkt effect te hebben. Metingen in verschillende winkelgebieden laten zien dat de zaterdag na de persconferentie over nieuwe coronamaatregelen minder mensen door de winkelstraten liepen, meldt het onderzoeksbureau voor de detailhandel Locatus.

Onderzoekers vergeleken de omvang van het winkelpubliek op de zaterdag voor en de zaterdag na Ruttes persconferentie van maandag 28 september. Daarbij telden ze op honderden punten in ruim twintig winkelstraten het aantal passanten. Gemiddeld waren er op die laatste dag ongeveer een kwart minder mensen op pad in de winkelstraten, meldt Locatus.

Bij die daling moet wel worden aangetekend dat er op de zaterdag na de persconferentie, op 3 oktober, regenbuien waren. Volgens Locatus was het effect van het weer op het aantal shoppende mensen in de winkelstraten echter beperkt. Een ander onderzoeksbureau, RMC, stelde eerder juist dat slecht weer een grotere invloed heeft op winkelend publiek dan coronavrees.

Ten opzichte van de periode voor de eerste lockdownmaatregelen in Nederland, zijn winkelstraten nog altijd een stuk leger. Volgens Locatus lopen er nu 55 procent minder mensen op zaterdag door de winkelstraten dan op 7 maart, de laatste 'normale' zaterdag voor de lockdown.

Dit betekent niet automatisch dat de uitgaven in fysieke winkels even hard zijn gedaald. Mensen doen nog steeds aankopen, maar doelgerichter dan eerder het geval was. Volgens Locatus krijgen vooral winkels en de horeca in de duurdere winkelstraten het zwaar door het wegblijven van zogeheten funshoppers.

Over de graphic

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?355c58a. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online.

Meer uit Politiek

Van der Plas: gesproken met Rutte over verkiezingen en stikstof

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag gesproken over de verkiezingsuitslag en stikstof met minister-president Mark Rutte. De twee troffen elkaar in restaurant De Landbouw op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Dat meldt Van der Plas zelf op Twitter.

1 uur geleden
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een "offensief cyberprogramma tegen Nederland". Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

2 uur geleden
Hertelling in sommige gemeenten voor waterschap of provincie

OSS (ANP) - De Brabantse gemeente Oss gaat woensdag alle stemmen van acht stembureaus opnieuw tellen. Dat gebeurt in het gemeentehuis. De hertelling is volgens de gemeente nodig omdat uit de processen-verbaal van deze stembureaus een verschil bleek dat niet verklaard kan worden. Hertellingen zijn openbaar.

2 uur geleden
Paternotte: stikstofstandpunt D66 verandert niet na verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) ziet fractieleider Jan Paternotte van D66 geen ruimte om van standpunt te veranderen waar het op stikstof aankomt. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zei eerder dat de coalitiepartij op dit vlak zal "moeten buigen of moeten barsten". Paternotte staat open voor een kop koffie. "Maar met dit soort termen kan ik niet zoveel", zegt hij bij aanvang van het fractieoverleg.

3 uur geleden
Heerma: ook kloof tussen CDA 'Den Haag' en CDA in regio te groot

DEN HAAG (ANP) - De "enorme optater" die het CDA bij de verkiezingen voor Provinciale Staten heeft gekregen, heeft binnen de partij tot "vrij grote en heftige reacties geleid", zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Niet alleen de kloof tussen Den Haag en het land is te groot geworden, maar ook die tussen het CDA Den Haag en de CDA'ers overal in het land. Beide kloven moeten worden gedicht, zei Heerma voorafgaand aan het tweede overleg van de CDA-fractie sinds de verkiezingen.

3 uur geleden
Van der Plas: D66 opvallend stil na na verkiezingsnederlaag

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de druk die haar monsterzege bij de provinciale verkiezingen op de regeringscoalitie heeft gelegd "best bijzonder", maar ook "terecht". Niet alleen bij het CDA is het crisis, ook D66 laat de laatste dagen maar weinig van zich horen, merkt zij op.

5 uur geleden
CDA voert crisisoverleg na dramatische verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.

10 uur geleden