'Winkelstraat leger na persconferentie over coronamaatregelen'
De oproep van premier Mark Rutte om zo veel mogelijk in je eentje te winkelen, lijkt effect te hebben. Metingen in verschillende winkelgebieden laten zien dat de zaterdag na de persconferentie over nieuwe coronamaatregelen minder mensen door de winkelstraten liepen, meldt het onderzoeksbureau voor de detailhandel Locatus.
Onderzoekers vergeleken de omvang van het winkelpubliek op de zaterdag voor en de zaterdag na Ruttes persconferentie van maandag 28 september. Daarbij telden ze op honderden punten in ruim twintig winkelstraten het aantal passanten. Gemiddeld waren er op die laatste dag ongeveer een kwart minder mensen op pad in de winkelstraten, meldt Locatus.
Bij die daling moet wel worden aangetekend dat er op de zaterdag na de persconferentie, op 3 oktober, regenbuien waren. Volgens Locatus was het effect van het weer op het aantal shoppende mensen in de winkelstraten echter beperkt. Een ander onderzoeksbureau, RMC, stelde eerder juist dat slecht weer een grotere invloed heeft op winkelend publiek dan coronavrees.
Ten opzichte van de periode voor de eerste lockdownmaatregelen in Nederland, zijn winkelstraten nog altijd een stuk leger. Volgens Locatus lopen er nu 55 procent minder mensen op zaterdag door de winkelstraten dan op 7 maart, de laatste 'normale' zaterdag voor de lockdown.
Dit betekent niet automatisch dat de uitgaven in fysieke winkels even hard zijn gedaald. Mensen doen nog steeds aankopen, maar doelgerichter dan eerder het geval was. Volgens Locatus krijgen vooral winkels en de horeca in de duurdere winkelstraten het zwaar door het wegblijven van zogeheten funshoppers.
Over de graphic
Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?355c58a. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
14 uur geleden