Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkelsluitingen kostten Primark-moeder miljoenen aan omzet

Winkelsluitingen kostten Primark-moeder miljoenen aan omzet

LONDEN (ANP) - De winkelsluitingen in Nederland, maar ook in Oostenrijk, hebben modeketen Primark naar schatting 30 miljoen pond (36 miljoen euro) aan omzet gekost. Dat meldde de Britse Primark-moeder AB Foods in een handelsupdate over de zestien weken voorafgaand aan 8 januari. In andere landen bleven de Primark-winkels wel open, maar uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus waren er de laatste tijd wel minder mensen in die filialen.

De totale omzet van de winkelketen ging op jaarbasis fors omhoog. Deze steeg met bijna een derde tot 2,7 miljard pond. De vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder gaat mank vanwege de winkelsluitingen in veel meer landen destijds als onderdeel van de coronamaatregelen. In vergelijking met de periode voor de crisis lag de omzet van Primark-winkels die langer dan een jaar open zijn de voorbije periode 11 procent lager. De Verenigde Staten waren een positieve uitschieter. Daar kwamen de verkopen op vergelijkbare basis uit boven het niveau van voor de crisis.

De snelle opkomst van de omikronvariant van het coronavirus zorgde vanaf december, los van de sluitingen in Nederland en Oostenrijk, ook in andere winkels voor verstoringen. Mensen in onder andere Ierland en het Verenigd Koninkrijk dachten wel twee keer na alvorens een winkel binnen te stappen. Maar volgens het bedrijf lijkt, gelet op het aantal bezoekers van de winkels nu, het herstel al wel ingezet. De toekomst blijft evenwel ongewis, zo klinkt het.

Eerste winkel in Dublin

Primark opende zijn eerste winkel in 1969 in Dublin. In 2008 kwam de keten naar Nederland. Op dit moment telt de keten meer dan twintig Nederlandse filialen. Het concern is na de aanstaande opening van winkels in Roemenië en Slowakije in zestien landen actief.

Verder meldde AB Foods, dat ook actief is met onder andere ontbijtgranen en suiker, dat het nog altijd last heeft van verstoringen in de leveringsketen en hogere prijzen. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt de hogere prijzen voor onder andere energie en grondstoffen aan klanten door te berekenen.

Meer uit Financieel

Meer winst voor verfbedrijf AkzoNobel op vrijwel vlakke omzet

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel, bekend van merken als Sikkens en Flexa, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere winst behaald. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en lagere grondstofkosten. De omzet was vrijwel onveranderd in vergelijking met een jaar eerder.

12 minuten geleden
Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Fabrikanten van levensmiddelen bezuinigen op dure ingrediënten, stelt de Consumentenbond. Uit een onderzoek naar ruim zeshonderd producten in de supermarkt komt naar voren dat bij meer dan een kwart van de producten de samenstelling sinds 2019 is veranderd. Zo bevat slagroomijs minder slagroom en kippensoep minder kip. "De fabrikanten hangen al deze 'verbeteringen' niet aan de grote klok. Terwijl als ze maar een beetje meer van het hoofdingrediënt in een product stoppen, ze dit meestal wel luid verkondigen", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

21 minuten geleden
WSJ: VS bestraffen Chinese banken die Rusland helpen in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn bezig met het opstellen van sancties die dreigen een aantal Chinese banken af te sluiten van het mondiale financiële systeem, meldt The Wall Street Journal. De VS hopen met de sancties de commerciële steun van Beijing aan de Russische militaire productie te stoppen. Dat moet bondgenoot Oekraïne helpen in zijn strijd tegen Rusland.

1 uur geleden
Boetes door AI-wet duren nog even, voorbereidingen wel al nodig

DEN HAAG (ANP) - De baanbrekende Europese wet voor kunstmatige intelligentie (AI) zet bedrijven flink aan het werk om aan de strenge regels te voldoen. Zij lopen de komende jaren nog geen serieus risico op boetes, maar toch dringen jurist Irvette Tempelman en AiNed-voorzitter Willem Jonker eropaan alvast met de voorbereidingen te beginnen. "Het aanpassen van dit soort bedrijfsprocessen duurt vaak heel lang", zegt Tempelman, die namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dinsdag een internationaal AI-congres organiseert.

1 uur geleden
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Duizenden bedrijven dreigen al binnen enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken omdat ze nog niet bekend zijn met nieuwe Europese eisen op het gebied van cybersecurity. Daarvoor waarschuwen 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

6 uur geleden
Aantal nog te bouwen woningen iets gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen waarvoor vorig jaar een bouwvergunning werd verleend of waarvan de bouw al gaande was, is licht gedaald vergeleken met het jaar daarvoor. Er zaten 177.500 woningen in de 'pijplijn', 300 minder dan in 2022. Ook vergeleken met 2021 veranderde er weinig, ondanks het grote woningtekort in Nederland. Het gaat om woningen die nog niet zijn opgeleverd.

6 uur geleden
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Duizenden bedrijven dreigen al binnen enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken omdat ze nog niet bekend zijn met nieuwe Europese eisen op het gebied van cybersecurity. Daarvoor waarschuwen 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

7 uur geleden