Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkels verkopen minder, maar tegen hogere prijzen

Winkels verkopen minder, maar tegen hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De detailhandel heeft in het derde kwartaal van dit jaar minder verkocht, maar toch een hogere omzet behaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stegen de omzetten van winkelbedrijven in doorsnee met 4 procent op jaarbasis. Het verkoopvolume daalden daarentegen met eveneens 4 procent. Voor de komende tijd rekent een ruime meerderheid van de winkelbedrijven op een verdere stijging van de verkoopprijzen.

Vooral in de foodsector gingen de omzetten omlaag. Hier was sprake van een omzetdaling met 8 procent. Het verkoopvolume viel 3 procent lager uit. Met name speciaalzaken zoals slagerijen en kaaswinkels, kampten met lagere verkoopvolumes. Wel wisten dergelijke zaken de omzet op peil te houden in vergelijking met een jaar eerder. Van de speciaalzaken is bekend dat ze sinds de coronapandemie aan populariteit wonnen. Zeker toen de horeca de deuren gesloten hield.

Supermarkten zetten wel meer om. Maar ook de grootgrutters kampten met gedaalde volumes. De omzetstijging was het gevolg van hogere prijzen.

Gedaalde volumes non-food

Drogisterijen en kleding- en schoenenwinkels zagen zowel de omzet als de volumes toenemen. Maar het totale beeld in de zogeheten non-foodsector was er een van gedaalde verkoopvolumes. Onder andere meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en witgoed zetten minder om dan een jaar eerder. Het volume daalde eveneens in deze branches. Bij meubelzaken ging het om een volumedaling met 17 procent.

De onlineomzet van de detailhandel steeg met 3 procent op jaarbasis. In de eerste helft van het jaar was hier nog sprake van een daling. Onlinewinkels verkochten net als de speciaalzaken duidelijk meer in coronatijd. De bedrijven wisten de hogere verkoopvolumes in de eerste helft van 2021 vast te houden. Daarmee gaat de vergelijking met de eerste helft van dit jaar enigszins mank.

Verdubbeling faillissementen

In het derde kwartaal van dit jaar werden volgens het CBS in de detailhandel 47 faillissementen uitgesproken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, toen er 19 faillissementen waren. Het aantal faillissementen ligt wel lager dan in dezelfde periode voor de coronapandemie. Winkelbedrijven waren in het derde kwartaal goed voor circa 10 procent van het totaal aantal faillissementen.

Meer uit Financieel

Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

BRUSSEL (ANP) - De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI, meldt persbureau Reuters.

7 minuten geleden
Poetin en Saudische kroonprins roepen op tot steunen OPEC-deal

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. Dat hebben de twee leiders donderdag in een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin staat ook dat zowel Rusland als Saudi-Arabië het erover eens zijn dat het belangrijk is om de samenwerking op het gebied van olie en gas te stimuleren.

45 minuten geleden
Pensioenfonds Detailhandel krijgt boete voor onjuiste informatie

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

1 uur geleden
Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.

1 uur geleden
Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de loonkloof. Om de loonkloof sneller te dichten werkt de bewindsvrouw aan wetgeving voor het snel invoeren van een Europese richtlijn voor meer loontransparantie, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

2 uur geleden
Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

2 uur geleden
NS: vrijdag geen treinen naar Duitsland door spoorstaking

UTRECHT (ANP) - Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

2 uur geleden