Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkels verkopen minder, maar boeken hogere omzet door inflatie

Winkels verkopen minder, maar boeken hogere omzet door inflatie

DEN HAAG (ANP) - Winkels hebben in het tweede kwartaal minder verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. Door doorgevoerde prijsverhogingen leverden de verkochte producten wel meer op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en witgoed wisten minder producten te slijten. In die sectoren gingen 9 tot 13 procent minder producten over de toonbank.

Onlinewinkels kregen te maken met een nog hardere daling en zagen ondanks hogere verkoopprijzen de omzet zo'n 10 procent lager uitvallen. Tussen april en juni waren fysieke winkels weer volop open nadat een jaar eerder nog meer coronabeperkingen golden. Die zorgden voor meer onlinebestellingen.

Grote omzetstijgingen

Kleding- en schoenenwinkels lijken nog aan de neergang te ontsnappen. Zij boekten volgens het CBS "grote omzetstijgingen". Voedsel werd ruim 5 procent minder verkocht, een neergang die werd gevoeld van supermarkten tot speciaalzaken zoals slagerijen. Wel leverden de verkopen door hoge prijzen bijna 3 procent meer op.

Over alle winkels gezien nam het volume verkochte producten met ruim 3 procent af. De omzet steeg juist met ruim 3 procent.

Winkeliers zijn pessimistischer over de economische situatie dan ze de afgelopen twee jaar zijn geweest. 15 procent verwacht de komende drie maanden een verslechtering. Ook blijven de detailhandelaren zich zorgen maken over personeelstekorten. 41 procent gaf dit aan het begin van het derde kwartaal aan als belangrijkste belemmering voor de bedrijfsvoering. Dat is een verdubbeling ten opzichte van begin dit jaar.

Meer uit Financieel

Producentenprijzen opnieuw gedaald in februari

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse producentenprijzen zijn in februari met gemiddeld 1,8 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee was sprake van opnieuw een daling van de afzetprijzen in de industrie, want in januari ging het om een afname met 3 procent.

46 minuten geleden
Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De landbouw is de afgelopen tien jaar vergrijsd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer mensen die in 2023 aan het hoofd van een landbouwbedrijf stonden, hadden de pensioenleeftijd al bereikt vergeleken met 2013.

7 uur geleden
Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

10 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

13 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

13 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

13 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

14 uur geleden