Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkelorganisatie wil uitstel verbod tabaksverkoop kleine supers

Winkelorganisatie wil uitstel verbod tabaksverkoop kleine supers

WOERDEN (ANP) - Er moet uitstel komen van het verbod op de verkoop van tabak voor kleine supermarkten in dorpen en kleine gemeenten, vindt hun belangenbehartiger. Volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum kunnen die buurtsupers hard geraakt gaan worden door dat verbod. Vakcentrum vindt dat daarom een deel van de supers gevrijwaard zou moeten worden van dat verbod of uitstel krijgt. Het verkoopverbod op tabak in supermarkten moet in 2024 ingaan.

Vaak zijn supermarkten in kleine dorpen de enige verkooppunten van tabak. De vrees bestaat dat als daar geen tabak meer gekocht kan worden mensen naar speciaalzaken in grotere gemeenten gaan voor shag en sigaretten en dan ook gelijk daar hun gewone boodschappen bij de supermarkt doen. Het verlies aan klantenverkeer kan volgens Vakcentrum leiden tot sluiting van supers in kleine dorpskernen. Dat tast weer de leefbaarheid aan en er gaat werkgelegenheid verloren, aldus de organisatie.

Vakcentrum vreest dan ook voor "dramatische" gevolgen voor buurtsupers in kleine dorpen. Uit een rapport zou naar voren zijn gekomen dat wel vijfhonderd kleine supers failliet kunnen gaan door het gemis aan klanten bij een verkoopverbod van tabaksproducten. Koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft eerder ook al zijn zorgen uitgesproken over de gevolgen van het verbod voor kleine supers in buitengebieden.

Donderdag praat de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het verkoopverbod van tabak voor supers. Vakcentrum denkt bijvoorbeeld aan een uitzondering bij tabaksverkopen voor kleine supers als er geen toegestaan tabaksverkooppunt in de buurt is.

Meer uit Financieel

Aandeel vrouwelijke ondernemers blijft steken, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en ook de komende tien jaar dreigt dit te gebeuren. Volgens de onderzoekers kunnen banken en de overheid het aandeel vrouwen helpen vergroten door meer rekening te houden met de verschillende redenen waarom mannen en vrouwen een bedrijf starten.

23 minuten geleden
Consumentenvertrouwen neemt opnieuw licht af

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juni opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand net zo negatief over de economie als in mei, maar wel negatiever over de koopbereidheid.

30 minuten geleden
Werkloosheid daalt licht tot 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in mei licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In mei zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. In april liep de werkloosheid nog licht op tot 3,7 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in mei wel licht toe.

44 minuten geleden
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt met 3 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg aan het begin van dit jaar 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

53 minuten geleden
Onderzoek: opkomst AI kan vooral bij banken veel banen verdringen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse bank Citigroup denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) waarschijnlijk meer banen zal verdringen in de bankensector dan in welke andere sector dan ook. Maar er komen waarschijnlijk ook nieuwe banen voor in de plaats.

8 uur geleden
De Volksbank verhuist naar nieuw hoofdkantoor in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat verhuizen. De kantoren van het concern achter merken als SNS, ASN en RegioBank in Utrecht en Den Bosch worden komende jaren verplaatst naar nieuwe locaties in die steden, heeft de bank aangekondigd.

9 uur geleden
Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

10 uur geleden