Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkelorganisatie wil uitstel verbod tabaksverkoop kleine supers

Winkelorganisatie wil uitstel verbod tabaksverkoop kleine supers

WOERDEN (ANP) - Er moet uitstel komen van het verbod op de verkoop van tabak voor kleine supermarkten in dorpen en kleine gemeenten, vindt hun belangenbehartiger. Volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum kunnen die buurtsupers hard geraakt gaan worden door dat verbod. Vakcentrum vindt dat daarom een deel van de supers gevrijwaard zou moeten worden van dat verbod of uitstel krijgt. Het verkoopverbod op tabak in supermarkten moet in 2024 ingaan.

Vaak zijn supermarkten in kleine dorpen de enige verkooppunten van tabak. De vrees bestaat dat als daar geen tabak meer gekocht kan worden mensen naar speciaalzaken in grotere gemeenten gaan voor shag en sigaretten en dan ook gelijk daar hun gewone boodschappen bij de supermarkt doen. Het verlies aan klantenverkeer kan volgens Vakcentrum leiden tot sluiting van supers in kleine dorpskernen. Dat tast weer de leefbaarheid aan en er gaat werkgelegenheid verloren, aldus de organisatie.

Vakcentrum vreest dan ook voor "dramatische" gevolgen voor buurtsupers in kleine dorpen. Uit een rapport zou naar voren zijn gekomen dat wel vijfhonderd kleine supers failliet kunnen gaan door het gemis aan klanten bij een verkoopverbod van tabaksproducten. Koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft eerder ook al zijn zorgen uitgesproken over de gevolgen van het verbod voor kleine supers in buitengebieden.

Donderdag praat de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het verkoopverbod van tabak voor supers. Vakcentrum denkt bijvoorbeeld aan een uitzondering bij tabaksverkopen voor kleine supers als er geen toegestaan tabaksverkooppunt in de buurt is.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

13 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

15 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

16 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

17 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden