Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Winkelopeningen belangrijke stap vooruit'

'Winkelopeningen belangrijke stap vooruit'

DEN HAAG (ANP) - Dat de winkels mogelijk volgende week onder voorwaarden weer open mogen is een belangrijke stap vooruit. Dat zegt branchevereniging INretail in een reactie op de versoepelingen die waarschijnlijk dinsdagavond aangekondigd worden. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) hoopt dat veel consumenten bij de heropening uitgestelde aankopen zullen doen, waarmee iets van het omzetverlies kan worden goedgemaakt.

De detailhandel zou per 28 april weer open kunnen gaan zonder dat mensen van tevoren een afspraak moeten maken. De winkels moeten dan wel ervoor zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel aanwezig zijn.

Volgens INretail heeft de sector al voor het afkondigen van de lockdown bewezen dat winkels op deze manier veilig open kunnen en zijn ze er al weken klaar voor. De winkelorganisatie benadrukt ook dat er protocollen liggen voor de 2500 winkelgebieden in Nederland om veilig 'open' te kunnen. Daarbij zijn winkels volgens INretail nooit een coronabesmettingshaard geweest.

'Bloeden wordt gestopt'

Volgens de organisatie zal het nog wel even duren voordat alles weer is zoals het was voor de crisis. Daarbij hebben de winkelbedrijven grote schade geleden door de beperkingen. En ook na de versoepelingen van volgende week is het voor veel bedrijven een strijd om voldoende omzet te realiseren.

Volgens de RND is het goed dat "het bloeden wordt gestopt" en staan winkeliers te popelen om weer open te mogen. Maar er is ook een hoop herstelwerk te doen. Dan gaat het met name om de compensatie aan gedupeerde ondernemers. Iedere week dat winkels dicht moesten blijven betekende 680 miljoen euro omzetverlies.

De RND zou graag zien dat ondernemers "proportioneel" worden gecompenseerd, waarbij ondernemers met meerdere filialen ook per winkel recht zouden hebben op een vergoeding in plaats van de huidige regeling per bedrijf.

De winkelorganisatie is met de overheid in gesprek om te komen tot een aanpak. De raad erkent dat er altijd een ondernemersrisico is. Maar er moet volgens de organisatie meer gekeken worden naar de daadwerkelijke schade die is geleden. "Daar zijn we nog niet uit", aldus een woordvoerder van de RND.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

5 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

6 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

8 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

9 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

10 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

10 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

10 uur geleden