Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkeliersvereniging: cash niet enige alternatief bij noodgeval

Winkeliersvereniging: cash niet enige alternatief bij noodgeval

DEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.

"Digitale oplossingen hebben altijd de voorkeur, want dat is sneller op te schalen. Daarvoor heb je geen vrachtwagens nodig die cash vervoeren", zegt de directeur van de belangenvereniging voor winkelketens. Mogelijke terugvalopties bij grote internetstoringen zijn volgens hem bijvoorbeeld betalingen tussen smartphones via NFC-chips of pinapparaten die betaaldata opslaan als ze een tijdje offline staan.

Toch is het ook goed voor winkeliers en de bredere maatschappij om niet-elektronische alternatieven achter de hand te houden. "Je zult toch nog iets nodig hebben, voor het geval je twee dagen geen stroom hebt", erkent Peters. Naast contanten denkt hij dan aan een vorm van persoonlijke machtigingen, voor het geval iemand zonder cash zit. "Daar moet je goed over nadenken. Vroeger had je bijvoorbeeld de acceptgiro, maar die is afgeschaft. Heel veel elementen zijn er al in het verleden geweest, maar de huidige tijd noopt je om daar opnieuw over na te denken."

Nederlanders hoorden de afgelopen weken meerdere waarschuwingen voor geopolitieke dreigingen waarop de maatschappij zich mentaal moet voorbereiden. Onder anderen oud-premier Mark Rutte zei dat vanuit zijn rol als secretaris-generaal van de NAVO. Ook klonk het advies om noodpakketten samen te stellen, inclusief een geldbedrag in contanten.

Maar cash wordt steeds minder vanzelfsprekend in Nederland. De afgelopen jaren heeft digitaal pinnen de contante betalingen steeds verder verdrongen. In 2017 gebeurden ongeveer vier op de tien betalingen aan de kassa nog met contant geld, vorig jaar waren dat slechts twee op de tien betalingen, berekende De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens Peters is dat niet direct een gevaar, want grote winkels werken volgens hem al met meerdere terugvalopties als er problemen met de pin zijn. "Het pinsysteem hebben we de afgelopen jaren heel robuust gemaakt."

Meer uit Financieel

Europese Commissie en VS nemen meer tijd voor handelsdeal

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.

58 minuten geleden
Vijftien lidstaten mogen hoger begrotingstekort voor defensie

BRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.

1 uur geleden
Von der Leyen accepteert niet dat China handelt met Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.

2 uur geleden
Europees Parlement stemt in met toetreding Bulgarije tot eurozone

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.

2 uur geleden
Brede oproep voor verbetering investeringsklimaat woningmarkt

DEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.

2 uur geleden
Rechtszaken tegen Visa en Mastercard om transactiekosten

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.

3 uur geleden
Porsche verkoopt minder auto's, vooral in China

STUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.

4 uur geleden