Winkeliersvereniging: cash niet enige alternatief bij noodgeval
DEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
"Digitale oplossingen hebben altijd de voorkeur, want dat is sneller op te schalen. Daarvoor heb je geen vrachtwagens nodig die cash vervoeren", zegt de directeur van de belangenvereniging voor winkelketens. Mogelijke terugvalopties bij grote internetstoringen zijn volgens hem bijvoorbeeld betalingen tussen smartphones via NFC-chips of pinapparaten die betaaldata opslaan als ze een tijdje offline staan.
Toch is het ook goed voor winkeliers en de bredere maatschappij om niet-elektronische alternatieven achter de hand te houden. "Je zult toch nog iets nodig hebben, voor het geval je twee dagen geen stroom hebt", erkent Peters. Naast contanten denkt hij dan aan een vorm van persoonlijke machtigingen, voor het geval iemand zonder cash zit. "Daar moet je goed over nadenken. Vroeger had je bijvoorbeeld de acceptgiro, maar die is afgeschaft. Heel veel elementen zijn er al in het verleden geweest, maar de huidige tijd noopt je om daar opnieuw over na te denken."
Nederlanders hoorden de afgelopen weken meerdere waarschuwingen voor geopolitieke dreigingen waarop de maatschappij zich mentaal moet voorbereiden. Onder anderen oud-premier Mark Rutte zei dat vanuit zijn rol als secretaris-generaal van de NAVO. Ook klonk het advies om noodpakketten samen te stellen, inclusief een geldbedrag in contanten.
Maar cash wordt steeds minder vanzelfsprekend in Nederland. De afgelopen jaren heeft digitaal pinnen de contante betalingen steeds verder verdrongen. In 2017 gebeurden ongeveer vier op de tien betalingen aan de kassa nog met contant geld, vorig jaar waren dat slechts twee op de tien betalingen, berekende De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens Peters is dat niet direct een gevaar, want grote winkels werken volgens hem al met meerdere terugvalopties als er problemen met de pin zijn. "Het pinsysteem hebben we de afgelopen jaren heel robuust gemaakt."
Meer uit Financieel
MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft een overnamebod uitgebracht op Mediobanca. De oudste bank ter wereld wil zijn grotere Italiaanse rivaal via een aandelenruil kopen voor 13,3 miljard euro. Met de overname wil Paschi een "nieuwe nationale kampioen creëren in de Italiaanse banksector".
26 minuten geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Tesla ziet zich genoodzaakt om een software-update uit te voeren voor ongeveer 1,2 miljoen van zijn elektrische auto's in China. Dat is ongeveer de helft van het totale aantal verkochte Tesla-voertuigen in het Aziatische land. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's wil zo problemen met de stuurbekrachtiging en achteruitrijcamera's oplossen die volgens Chinese autoriteiten voor veiligheidsrisico's zorgen.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De verkopen van het Britse modebedrijf Burberry zijn in het vorige kwartaal gedaald. Onder meer in Azië was er minder vraag naar de trenchcoats en sjaals met het kenmerkende Burberry-ruitjesmotief. In Noord- en Zuid-Amerika gingen de verkopen wel omhoog.
1 uur geledenBURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Walt Disney heeft de beloning voor zijn topman Bob Iger verhoogd tot ruim 41 miljoen dollar. Dat is 30 procent meer dan Iger een jaar eerder overhield aan zijn werkzaamheden voor het entertainmentconcern. De toename komt voornamelijk voor rekening van een grotere bonus.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Signify behoorde vrijdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Het verlichtingsbedrijf maakte de resultaten bekend en kondigde het vertrek aan van topman Eric Rondolat. Hij is al sinds de beursgang in 2016 de baas van de voormalige lampentak van Philips.
2 uur geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel Nederland doet samen met de TU Delft onderzoek naar de bouw van nieuwe windmolens die duurzamer, goedkoper en veel langer meegaan dan de huidige modellen. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en wordt ook intensief samengewerkt met partijen in de windmolenmarkt. Doel is om in 2027 van start te gaan met een proef voor de bouw van een 'groenere' windmolen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify. Het verlichtingsbedrijf maakte de resultaten bekend en kondigde het vertrek aan van topman Eric Rondolat. Hij is al sinds de beursgang in 2016 de baas van de voormalige lampentak van Philips. Volgens het bedrijf zijn Rondolat en de raad van commissarissen overeengekomen dat de tijd nu rijp is voor een leiderschapswissel. De vertrekkende topman toonde zich tevreden over de resultaten in 2024, die laten zien dat Signify blijft groeien. Ook kondigde het bedrijf aan de komende jaren eigen aandelen te gaan inkopen.
3 uur geleden