Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkeliers positief over uitgelekte versoepelingen voor sector

Winkeliers positief over uitgelekte versoepelingen voor sector

DEN HAAG (ANP) - Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zijn positief over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet vrijdag mogelijk bekend zal maken. Eerder op de dag bevestigden bronnen dat men vanaf zaterdag op afspraak mag winkelen. Er zullen dan wel aanvullende voorwaarden gelden, zoals een maximaal aantal klanten per vierkante meter. De voorwaarden worden vrijdag bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie.

"Er lijken zaken mogelijk te worden die niet mogelijk waren", zegt een woordvoerder van INretail over de uitgelekte versoepelingen. "Het is in ieder geval hoopvol dat in Den Haag lijkt te zijn geland dat mensen terug willen naar een normaler leven."

INretail en RND vinden dat winkels veilig open kunnen. Volgens voorzitter Eus Peters van RND is het aantal coronabesmettingen dat in winkels is opgelopen altijd laag geweest en blijft het ziekteverzuim in de sector laag. INretail snapt dat wordt gedacht aan een maximaal aantal klanten per vierkante meter. De winkeliersvereniging zet zelf in op een klant per vijf vierkante meter. "Daar kan iedereen mee uit de voeten", aldus de zegsman. "We moeten naar een systeem waarmee we naargelang de situatie kunnen schuiven en meer open of dicht gaan. We willen niet meer van crisis naar crisis hobbelen."

Open met beperkingen

"We hebben het eerder gedaan, dus we kunnen het", zegt RND-voorzitter Peters over het winkelen op afspraak. Hij vindt het belangrijk dat winkeliers zo de relatie met hun klanten beter kunnen onderhouden. Toch is het plezier van shoppen volgens hem juist dat mensen door een winkelstraat kunnen lopen en ergens naar binnen kunnen waar ze nog nooit zijn geweest. "Hopelijk is dit een eerste stap op weg naar snelle opening. We willen van beperkt open, naar open met beperkingen", aldus Peters, die hoopt dat er deze maand nog een weegmoment volgt wat betreft de maatregelen.

De winkelbranche startte woensdag nog een landelijke campagne om de winkels weer open te krijgen. Niet-essentiële winkels, circa 56.000, zijn vanwege de coronapandemie momenteel gesloten. Dat is volgens de winkeliers onnodig omdat volgens hen veilig kan worden geshopt met inachtneming van maatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van afstand.

Meer uit Binnenland

VAE als voorzitter bij klimaattop: risicovol maar ook een kans

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd hebben al veel organisaties zich uitgesproken tegen het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten op de komende klimaattop. De kritiek zwol aan toen het land bekendmaakte dat de voorzitter van de COP28 klimaatgezant Sultan Ahmed al-Jaber moest worden, topman bij ADNOC, het staatsoliebedrijf van de VAE. Twee dagen voor het begin van de grote top zien experts het voorzitterschap als "risicovol, maar een potentiële kans".

13 minuten geleden
Chemours laat afval in België verbranden als recycling niet kan

DORDRECHT (ANP) - Zo lang recycling in de Verenigde Staten niet mogelijk is, bewaart de Chemours-fabriek in Dordrecht op het eigen terrein afvalwater met daarin herbruikbare stoffen. Het bedrijf hoopt dat het transport hiervan naar de Amerikaanse vestiging in Fayetteville snel hervat kan worden. Als de maximale opslagcapaciteit in Dordrecht wordt bereikt, gaat het water met daarin chemische stoffen naar België om verbrand te worden.

15 minuten geleden
Rechtbank legt agent 200 uur taakstraf op voor fatale aanrijding

BREDA (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 26-jarige agent uit Eindhoven veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Hij veroorzaakte vorig jaar december een dodelijk ongeval door veel te snel te rijden. Bij de aanrijding op de Dr. Cuyperslaan in het Eindhovense stadsdeel Woensel-Zuid kwam een 31-jarige motorrijder om het leven.

50 minuten geleden
Verdachte dubbele moord McDonald's zwijgt

ZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

2 uur geleden
Meer gemeenten tellen stemmen voor Tweede Kamer opnieuw

DEN HAAG (ANP) - In meer gemeenten moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw worden geteld. Er zitten mogelijk foutjes in de tellingen, en die moeten worden opgehelderd voordat de einduitslag wordt vastgesteld.

2 uur geleden
OM: Gökmen T. schuldig aan neersteken gevangenisbewaarder

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie acht tramschutter Gökmen T. schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De bewaker werd volgens de officier van justitie in februari 2021 met kracht gestoken in zijn hals en gezicht met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.

2 uur geleden
Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

4 uur geleden