Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkeliers: pakkettaks niet juiste idee tegen winkelleegstand

Winkeliers: pakkettaks niet juiste idee tegen winkelleegstand

DEN HAAG (ANP) - Het invoeren van een belasting op pakketbezorging is niet het juiste instrument om winkelleegstand tegen te gaan. Dat zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) in een reactie op het plan van de ChristenUnie om een taks op pakketjes van webshops in te voeren. Ingrijpen met een pakketbelasting verstoort de werking van de markt en is onnodig, aldus RND.

De ChristenUnie wil met de belasting onder andere de "bezorggekte" aan banden leggen die zorgt voor extra CO2-uitstoot (wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde) en onveilige situaties in het verkeer. Kamerlid Pieter Grinwis wil aandacht voor de keerzijde van die vele bezorgbewegingen. Met een belasting wil hij aanmoedigen dat consumenten zoveel mogelijk gebundeld bestellen, om het aantal bezorgingen te beperken.

De RND ziet liever dat de lokale belastingen voor winkeliers worden verlaagd en het eenvoudiger wordt om leegstaande winkelpanden te herbestemmen of te herontwikkelen. Het invoeren van een zogenoemde ‘pakketbelasting’ zou volgens de winkeliers weleens averechts kunnen werken en leegstand in de hand kunnen werken. Vooral ook omdat veel winkels ook een webshop hebben waar ze een deel van hun inkomsten uithalen. Een extra belasting zou de winstmarges onder druk kunnen zetten.

"Het invoeren van een extra tarief op onlinebestellingen bij winkels om deze vervolgens terug te geven aan mkb-bedrijven zonder webshop, is geen gepaste maatregel en verstoort een gezonde werking van de markt", aldus RND. "Het leidt enkel tot extra financiële druk op winkels die ook een fysieke winkel exploiteren en draagt daardoor niet bij aan het verminderen van de winkelleegstand."

Meer uit Financieel

Estland brengt speciale 2 euromunt voor Oekraïne uit

TALLINN (ANP/DPA) - Estland heeft dinsdag een speciale 2 euromunt voor Oekraïne uitgebracht. Op de munt staat een afbeelding van een meisje met een vogel in haar handen en de woorden "Slava Ukraini", wat "Glorie aan Oekraïne" betekent. De centrale bank van Estland geef 2 miljoen van die speciale munten uit.

25 minuten geleden
Chipbedrijf ASMI bij winnaars in lagere Amsterdamse AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met verlies gesloten. Chiptoeleverancier ASMI stond bij de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het bedrijf gaf aan dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Verder bleef de stemming onder beleggers voorzichtig door de ontwikkelingen in China, waar protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten.

48 minuten geleden
Kwaliteit EU-statistieken 'voldoende maar met tekortkomingen'

LUXEMBURG (ANP) - Europese statistieken zijn "over het algemeen van voldoende kwaliteit", al zijn op bepaalde terreinen nog "tekortkomingen". De Europese Rekenkamer concludeert dat dinsdag in een nieuw rapport over de betrouwbaarheid en volledigheid van statistiek in de Europese Unie. Zo moeten de cijfers beter op de behoeften van gebruikers worden afgestemd, en zijn op sommige gebieden - zoals gezondheid en bedrijven - niet altijd alle gegevens beschikbaar.

1 uur geleden
Onderzoek: Amerikanen gaven 11,3 miljard uit op Cyber Monday

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen hebben op Cyber Monday voor 11,3 miljard dollar, omgerekend bijna 11 miljard euro, aan spullen gekocht bij webshops. Dat meldde marktonderzoeker Adobe Analytics. Volgens de analisten profiteerden Amerikaanse consumenten vooral van de vele aanbiedingen en kortingsacties bij webshops.

1 uur geleden
Duitse inflatie iets afgezwakt in november

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in november licht afgezwakt, met name door de wat lagere kosten voor energie. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau Destatis bedroeg de inflatie op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode 11,3 procent op jaarbasis, tegen 11,6 procent een maand eerder.

2 uur geleden
Europese miljoenenboetes voor kunststoffenkartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft vijf fabrikanten van een grondstof voor plastic miljoenenboetes opgelegd. De vijf vormden jarenlang een kartel om de prijs van styreen te manipuleren.

2 uur geleden
Chinese techbedrijven stijgen op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag licht omhoog na de verliesbeurt een dag eerder. De Chinese technologiebedrijven met beursnoteringen op Wall Street behoorden tot de sterkste stijgers door de afnemende zorgen over de sociale onrust in China over de strenge coronamaatregelen. Hoewel China lijkt vast te houden aan het strikte coronabeleid, zullen de autoriteiten mogelijk op lokaal niveau wel aanpassingen doen om de onrust in het land wat tot bedaren te brengen.

2 uur geleden