
Winkeliers en horecabranche boos na uitlatingen De Jonge
DEN HAAG (ANP) - Winkeliers en horeca-ondernemers zijn boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Dit laten brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten naar aanleiding van uitlatingen van De Jonge in De Telegraaf.
Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om "dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven". Het ligt eerder voor de hand om die coronatestbewijzen in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan, heeft De Jonge gezegd tegen de krant.
Op de vraag of de horeca dan in ieder geval begin maart kan starten met experimenten zoals nu met theaters gebeurt, antwoordde de bewindsman voorzichtig. "Daar is nog geen besluit over genomen, het lijkt me aan de vroege kant. Beter behoedzaam en in kleine stapjes, dan spijt achteraf en terug naar af." Ook voor de detailhandel kan hij nog niks concreets noemen.
INretail is niet te spreken over de woorden van De Jonge. De lockdown duurt winkeliers veel te lang, benadrukt een woordvoerder. Hij wijst op de enorme schade die ondernemers door de gedwongen sluiting oplopen. Zo zijn er volgens hem al mensen die zich door de situatie gedwongen zagen hun huis of auto te verkopen. "De winkels moeten gewoon begin maart open. En dat kan ook. We hebben eerder al maandenlang bewezen dat winkels gewoon open kunnen zijn", aldus de zegsman.
De opstelling van de minister is ook tegen het zere been van KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Wij hebben onlangs een alternatieve routekaart aangeboden om de horeca weer op een veilige manier open te laten gaan, maar daar hebben we nog geen eens echt antwoord op gehad", geeft hij aan. KHN beraadt zich momenteel op de vraag wat voor de branche nu het verstandigste is om te doen. Ook juridische stappen sluit Willemsen niet uit, al wil hij daar nog niet op vooruitlopen. "We kijken naar alles, bijvoorbeeld publiciteitsacties."
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
51 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden