Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkeliers: eerste dag van heropening verloopt soepel

Winkeliers: eerste dag van heropening verloopt soepel

ZEIST (ANP) - De eerste dag dat niet-essentiële winkels weer zonder afspraak klanten mogen ontvangen, verloopt volgens winkeliersorganisatie INretail soepel. "In enkele winkelcentra is drukte, maar over het algemeen zijn de rijen met wachtende klanten goed te handhaven."

De enorme toeloop in een aantal plaatsen tijdens Koningsdag lijkt volgens de branche zowel voor consumenten als ook ondernemers een goede waarschuwing te zijn geweest. "Nederland kent 2500 winkelgebieden en nergens zijn woensdag alarmsignalen afgegaan", stelt INretail na een eigen rondgang langs diverse winkelgebieden. Bij een aantal grote ketens stonden er soms wel rijen met klanten. Maar dat zou door medewerkers en met hulpmiddelen als stickers, linten of dranghekken in goede banen zijn geleid. "Het overall-beeld geeft een erg positieve indruk."

"Van een ondernemer in Den Bosch hoorden we dat de winkelstraten rustig zijn en in het westen van het land verloopt de eerste dag zonder winkelbeperkingen ook soepel", laat een woordvoerder van INretail weten. Hij benadrukt dat de winkeleigenaren gebaat zijn bij het goed naleven van de veiligheidsmaatregelen, omdat "iedereen wil dat de winkels open blijven".

Koopmomenten

Ondernemers hopen ook weer op een goede omzet, ook al zijn we er nog lang niet, stelt de zegsman. "Door het advies om nog steeds doelgericht en alleen te komen winkelen, het afstand houden en de mondkapjes, is de echte winkelervaring er nog niet." Het is volgens INretail dan ook belangrijk dat de overheid beseft dat de financiële tegemoetkoming voor ondernemers ook doorgaat na 1 juli, wanneer de regeling afloopt.

De branche roept daarnaast consumenten op bewust te kiezen voor koopmomenten op de doorgaans rustiger tijdstippen. Denk bijvoorbeeld aan de ochtenden en het begin van de week. Samen met een aantal organisaties die winkelcentra beheren, maakt INretail ook afspraken om veilig winkelen te bevorderen in winkelgebieden. Zo is er een samenwerking met parkeergarageketen Q-Park, die tot de helft goedkoper parkeren in de ochtenduren aanbiedt in parkeergarages in twaalf steden. "Het is dan namelijk rustiger in winkelcentra, dus op die manier zorgen we voor meer spreiding", aldus INretail.

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

3 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

4 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

5 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

5 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

6 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

6 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

6 uur geleden