Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkelbrancheclubs: koopfestijn uitsmeren, geen QR-verplichting

Winkelbrancheclubs: koopfestijn uitsmeren, geen QR-verplichting

DEN HAAG (ANP) - Koopjesfestijn Black Friday, maar ook andere piekmomenten rond de feestdagen, moeten ook dit jaar worden uitgesmeerd over meerdere dagen. Die oproep hebben winkelbrancheverenigingen als RND, INretail en Euretco aan hun achterban gedaan. Verder zijn de winkeliers nog altijd niet te spreken over de QR-verplichting die mogelijk in de winkelstraat gaat gelden.

Demissionair premier Mark Rutte zei tijdens het coronadebat op dinsdagavond al dat de winkels de uitverkoopacties zoals Black Friday zo veel als mogelijk zullen spreiden. Later op woensdag wordt in de Tweede Kamer onder meer gesproken over de invoering van een coronatoegangsbewijs voor winkels.

Volgens Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), is de achterban "maximaal" opgeroepen om piekbelasting in de winkelstraat te voorkomen. Peters wijst daarbij op grote ketens als IKEA, Decathlon, H&M en Intersport, die afzien van Black Friday-acties. MediaMarkt heeft het over Black Friday-week. "Veel bedrijven doen er niet aan mee", aldus Peters.

Debat

Peters kijkt met spanning naar het debat waar over de verplichte QR-code in de winkelstraat wordt gepraat. Hij wijst erop dat het kabinet dinsdag al schermde met een nationale invoering ervan. Volgens Peters is het niet mogelijk om bij 56.000 voordeuren van winkels op de QR-code te gaan controleren. De winkelstraat is volgens Peters geen bron van besmettingen. "We zouden willen dat wij als winkels konden bijdragen. Maar dat kunnen we niet."

Volgens INretail zien winkelbedrijven het niet zitten om politieagent te spelen. INretail-directeur Jan Meerman verwacht een hoop "discussies, ruzies en ander gedoe" aan de voordeuren. "De discussie die in het parlement gevoerd moet worden, verplaats je naar de winkeldeur." Veiligheid van de medewerkers heeft voor hem de hoogste prioriteit.

Uitvoerbaarheid

Verder wijst Meerman ook op de uitvoerbaarheid als winkels belast worden met de controle. "In de sector staan momenteel 30.000 tot 35.000 vacatures open. Worden winkels verplicht de QR-codes te controleren, dan moeten we op zoek naar nog eens 30.000 tot 35.000 mensen. Die zijn er gewoonweg niet."

De winkelbranche praat begin volgende week met het kabinet. Daarbij moet volgens INretail worden gezocht naar een werkbare oplossing. Dat zou volgens Meerman kunnen door een QR-verplichting in te voeren waarbij het aan handhavers is om te controleren. Een volledige lockdown moet volgens hem koste wat kost worden voorkomen.

Meer uit Financieel

Hogere omzet winkeliers ondanks vlakke verkopen

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in oktober bijna 5 procent meer omgezet, ondanks dat ze vrijwel evenveel goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 minuten geleden
ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman en opvolger van Peter Wennink als bestuursvoorzitter. De benoeming van Fouquet zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders van ASML bij de jaarvergadering op 24 april.

22 minuten geleden
Prijzen stijgen weer in november, na korte periode van deflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. De prijsstijgingen keerden daarmee weer terug na een negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd, in oktober. In die maand daalde het gemiddelde prijsniveau met 0,4 procent. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen in oktober flink lager waren dan de hoge niveaus van vorig jaar.

58 minuten geleden
Onderzoek: veel meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft veel meer plastic uit afval nodig om de grote duurzaamheidsambities op het gebied van recycling waar te kunnen maken. Dat stellen onderzoekers van advies- en accountantsconcern KPMG in een nieuw rapport dat is gemaakt in opdracht van organisaties uit de recyclingwereld en de Nederlandse chemische industrie. Plastic afval moet in hun ogen beter worden gesorteerd en er zou ook meer plastic uit het buitenland moeten kunnen komen.

1 uur geleden
Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden
Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

9 uur geleden