Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winkelbrancheclubs: koopfestijn uitsmeren, geen QR-verplichting

Winkelbrancheclubs: koopfestijn uitsmeren, geen QR-verplichting

DEN HAAG (ANP) - Koopjesfestijn Black Friday, maar ook andere piekmomenten rond de feestdagen, moeten ook dit jaar worden uitgesmeerd over meerdere dagen. Die oproep hebben winkelbrancheverenigingen als RND, INretail en Euretco aan hun achterban gedaan. Verder zijn de winkeliers nog altijd niet te spreken over de QR-verplichting die mogelijk in de winkelstraat gaat gelden.

Demissionair premier Mark Rutte zei tijdens het coronadebat op dinsdagavond al dat de winkels de uitverkoopacties zoals Black Friday zo veel als mogelijk zullen spreiden. Later op woensdag wordt in de Tweede Kamer onder meer gesproken over de invoering van een coronatoegangsbewijs voor winkels.

Volgens Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), is de achterban "maximaal" opgeroepen om piekbelasting in de winkelstraat te voorkomen. Peters wijst daarbij op grote ketens als IKEA, Decathlon, H&M en Intersport, die afzien van Black Friday-acties. MediaMarkt heeft het over Black Friday-week. "Veel bedrijven doen er niet aan mee", aldus Peters.

Debat

Peters kijkt met spanning naar het debat waar over de verplichte QR-code in de winkelstraat wordt gepraat. Hij wijst erop dat het kabinet dinsdag al schermde met een nationale invoering ervan. Volgens Peters is het niet mogelijk om bij 56.000 voordeuren van winkels op de QR-code te gaan controleren. De winkelstraat is volgens Peters geen bron van besmettingen. "We zouden willen dat wij als winkels konden bijdragen. Maar dat kunnen we niet."

Volgens INretail zien winkelbedrijven het niet zitten om politieagent te spelen. INretail-directeur Jan Meerman verwacht een hoop "discussies, ruzies en ander gedoe" aan de voordeuren. "De discussie die in het parlement gevoerd moet worden, verplaats je naar de winkeldeur." Veiligheid van de medewerkers heeft voor hem de hoogste prioriteit.

Uitvoerbaarheid

Verder wijst Meerman ook op de uitvoerbaarheid als winkels belast worden met de controle. "In de sector staan momenteel 30.000 tot 35.000 vacatures open. Worden winkels verplicht de QR-codes te controleren, dan moeten we op zoek naar nog eens 30.000 tot 35.000 mensen. Die zijn er gewoonweg niet."

De winkelbranche praat begin volgende week met het kabinet. Daarbij moet volgens INretail worden gezocht naar een werkbare oplossing. Dat zou volgens Meerman kunnen door een QR-verplichting in te voeren waarbij het aan handhavers is om te controleren. Een volledige lockdown moet volgens hem koste wat kost worden voorkomen.

Meer uit Financieel

McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

9 minuten geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

58 minuten geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

1 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

1 uur geleden
Scholz belooft Duitsers te helpen met hoge energierekening

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd met een nieuw pakket maatregelen te komen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. "Burgers kunnen erop rekenen dat we ze niet in de steek laten", zei Scholz donderdag tegen journalisten in Berlijn.

1 uur geleden
Havenwerkers Rotterdam solidair met stakende Britse collega's

ROTTERDAM (ANP) - Havenwerkers in Rotterdam tonen zich solidair met collega's in de grote Britse containerhaven Felixstowe waar binnenkort waarschijnlijk meer dan een week wordt gestaakt. Dat betekent volgens vakbondsbestuurder Niek Stam van FNV dat schepen die eigenlijk naar de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk wilden, niet zomaar naar Rotterdam kunnen uitwijken. Hij maakt zich er hard voor dat havenarbeiders hier die "besmette schepen" niet zullen lossen.

2 uur geleden
Forse koerssprong Aegon na resultaten, NN onderaan in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index heeft donderdag het hoofd boven water gehouden dankzij een forse koerssprong van Aegon. De verzekeraar leed in het tweede kwartaal een flink verlies, maar dat kwam volgens topman Lard Friese vooral door eenmalige lasten in de Verenigde Staten. Het concern presteerde ondanks de turbulente tijden goed en is ook positiever geworden over de ontwikkelingen in de rest van het jaar. Aegon was met een koerswinst van bijna 9 procent de grote winnaar bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden