
Winkelbranche komt met landelijke campagne voor openen winkels
DEN HAAG (ANP) - Winkels kunnen veilig open. Dat is in het kort de boodschap die de winkelbranche in een landelijke campagne geeft aan het nieuwe kabinet. Met een landelijke campagne willen organisaties als INretail, Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel het kabinet overtuigen winkels na vrijdag van het slot te halen.
Niet-essentiële winkels, circa 56.000, zijn vanwege het rondwarende coronavirus momenteel gesloten. Dat is volgens de organisaties onnodig omdat winkelen volgens hen veilig kan met inachtneming van maatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van afstand. Als de situatie er om vraagt, kan met een maximering van het aantal bezoekers per winkel gewerkt worden, zo klinkt het.
In aanloop naar de persconferentie vrijdag doen winkels volgens de organisaties massaal mee met de campagne en de oproep dat ze weer veilig open kunnen. Met posters op winkelruiten en onder meer berichten op sociale media laten de ondernemers dit aan Nederland weten. "Iedereen wil weer terug naar het normale leven. Consumenten willen zelf weer de regie hebben over waar en wanneer ze de aankopen doen in Nederland", aldus de winkelbranche.
Protest
Afgelopen zaterdag openden niet-essentiële winkels in meerdere steden in Nederland, waaronder Sittard en Bussum, al hun deuren uit protest tegen de coronamaatregelen. In de plaats Urk waren winkels toen al dagenlang open. INretail verwacht dat de ongehoorzaamheid groter wordt als de lockdownmaatregelen worden verlengd.
Vorige week meldde de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) dat ondernemers in Antwerpen de afgelopen tijd goede zaken hebben gedaan door bezoek van dagjesmensen uit Nederland. Winkeliers spraken van 20 tot 30 procent meer omzet dan verwacht. Ook bij horecazaken rinkelde de kassa dankzij de Nederlanders. "Ik durf het bijna niet uit te spreken, maar we draaien 300 procent meer omzet dan in een normale maand", zei een bedrijfsleider van een café.
In Dordrecht hebben winkeliers woensdag hun binnenstad "omgedoopt" door plaats- en straatnaambordjes op te hangen met Antwerpen erop. Dat is te zien op foto's van RTL-journalist Antoin Peeters op Twitter. Burgemeester Wouter Kolff van de stad reageerde daarop door te zeggen dat hij het protest begrijpt. "Ik heb veel begrip en waardering voor deze ludieke actie van onze Dordtse ondernemers. In de overleggen die ik de komende dagen met andere gemeenten en het kabinet heb, zal ik hun zorgen krachtig inbrengen."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
17 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
18 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
18 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
19 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
19 uur geleden