Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windsurfster De Geus sluit olympisch toernooi af als vijfde

Windsurfster De Geus sluit olympisch toernooi af als vijfde

ENOSHIMA (ANP) - Voor windsurfster Lilian de Geus eindigde het olympisch toernooi in de RS:X in een teleurstellende vijfde plaats. Voor de medalrace wist de drievoudig wereldkampioene al dat de medailles buiten bereik waren. "Ik wil vandaag gewoon lekker varen in mijn laatste race in de RS:X", zei ze nog voor de race waarin ze als zesde finishte.

De surfers bergen hun plank op en gaan over op het spectaculairdere foilen. De Geus (29) gaat eerst nadenken over haar toekomst. "Lekker bijkomen, het hoofd leegmaken en kijken of ik er weer zin in krijg. Dat is een voorwaarde want je moet er alles voor geven", vertelde ze. Het goud ging naar de Chinese Lu Yunxiu, de Française Charline Picon pakte het zilver, net voor de Britse Emma Wilson.

Op de Spelen van Rio eindigde De Geus nog als vierde. Na haar drie wereldtitels de jaren erna gold ze op de Spelen van Tokio als topfavoriet. "In Rio was de teleurstelling groot omdat ik er zo dichtbij was. Nu omdat ik de topfavoriet was en het niet heb kunnen waarmaken. Ik heb te veel fouten gemaakt. Het was een lastige week, de top drie was gewoon beter."

Pauze

Genoten had ze niet in haar laatste wedstrijd op de traditionele surfplank. De Italiaanse Marta Maggetti, net voor haar vierde in het klassement, had besloten koste wat kost die klassering te verdedigen. "Niet mijn stijl, ik zou er gewoon een mooie wedstrijd van hebben gemaakt", vertelde ze. "Voor mijn familie was ik graag nog een plaatsje opgeklommen."

Na de Spelen van Rio 2016 nam ze ook een pauze. Eenmaal terug op niveau werd ze in 2018, 2020 en 2021 wereldkampioen. Een nieuwe pauze kan nu hooguit een half jaar duren, vertelde ze. Mocht ze doorgaan, dan zal ze aan het nieuwe materiaal moeten wennen: de plank, met een draagvleugel aan de onderkant waardoor de surfer over het water scheert, vraagt een andere aanpak. "Het is best raar afscheid van deze plank te nemen. Ik ken alle trucjes. Ik heb al wel kennisgemaakt met het foilen, maar er verder nog geen tijd voor gehad. We lopen eigenlijk al anderhalf jaar achter."

De motivatie moet terugkeren. "En het gevoel dat ik ook met foilen mee kan in de top. Maar eerst ga ik nu tijd besteden aan mijn vriend en familie. Dat extra jaar door het uitstel van de Spelen heeft veel van me geëist."

Meer uit Sport

Bondscoach handbalsters: grote zege op Argentinië perfecte start

FREDERIKSHAVN (ANP) - Bondscoach Per Johansson van de Nederlandse handbalsters noemde de riante zege van 41-26 op Argentinië de perfecte start van het wereldkampioenschap. "In vele opzichten. Ik heb veel speelsters kunnen inzetten, veel speelsters zien scoren, veel spelposities gezien en veel doelpunten. We zaten in een goede flow. Het was een ideaal begin", zei de Zweed na afloop van het duel in het Deense Frederikshavn bij Viaplay.

35 minuten geleden
Handbalsters openen WK met ruime zege op Argentinië: 41-26

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen begonnen met een ruime zege op Argentinië. Oranje won in het Deens Frederikshavn met 41-26. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson al met 20-14.

1 uur geleden
Keepster Duijndam op tribune, Broch op de bank bij handbalsters

FREDERIKSHAVN (ANP) - Keepster Rinka Duijndam zit de eerste groepswedstrijd van de Nederlands handbalsters op het WK op de tribune. Bondscoach Per Johansson geeft in het duel donderdagavond met Argentinië de voorkeur aan Tess Lieder en Yara ten Holte.

2 uur geleden
KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

7 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De eerste drie etappes van de Ronde van Frankrijk in 2025 zijn bekend. In tegenstelling tot de vorige vijf Tours krijgen in dat jaar de sprinters weer eens de kans de eerste gele trui te pakken, zei Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie.

7 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

8 uur geleden
Zieke zwemmer Peaty niet in actie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Britse zwemmer Adam Peaty komt toch niet in actie bij de Rotterdam Qualification Meet. De wereldrecordhouder op de 50 en 100 meter schoolslag is ziek.

9 uur geleden