Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windsurfster De Geus sluit olympisch toernooi af als vijfde

Windsurfster De Geus sluit olympisch toernooi af als vijfde

ENOSHIMA (ANP) - Voor windsurfster Lilian de Geus eindigde het olympisch toernooi in de RS:X in een teleurstellende vijfde plaats. Voor de medalrace wist de drievoudig wereldkampioene al dat de medailles buiten bereik waren. "Ik wil vandaag gewoon lekker varen in mijn laatste race in de RS:X", zei ze nog voor de race waarin ze als zesde finishte.

De surfers bergen hun plank op en gaan over op het spectaculairdere foilen. De Geus (29) gaat eerst nadenken over haar toekomst. "Lekker bijkomen, het hoofd leegmaken en kijken of ik er weer zin in krijg. Dat is een voorwaarde want je moet er alles voor geven", vertelde ze. Het goud ging naar de Chinese Lu Yunxiu, de Française Charline Picon pakte het zilver, net voor de Britse Emma Wilson.

Op de Spelen van Rio eindigde De Geus nog als vierde. Na haar drie wereldtitels de jaren erna gold ze op de Spelen van Tokio als topfavoriet. "In Rio was de teleurstelling groot omdat ik er zo dichtbij was. Nu omdat ik de topfavoriet was en het niet heb kunnen waarmaken. Ik heb te veel fouten gemaakt. Het was een lastige week, de top drie was gewoon beter."

Pauze

Genoten had ze niet in haar laatste wedstrijd op de traditionele surfplank. De Italiaanse Marta Maggetti, net voor haar vierde in het klassement, had besloten koste wat kost die klassering te verdedigen. "Niet mijn stijl, ik zou er gewoon een mooie wedstrijd van hebben gemaakt", vertelde ze. "Voor mijn familie was ik graag nog een plaatsje opgeklommen."

Na de Spelen van Rio 2016 nam ze ook een pauze. Eenmaal terug op niveau werd ze in 2018, 2020 en 2021 wereldkampioen. Een nieuwe pauze kan nu hooguit een half jaar duren, vertelde ze. Mocht ze doorgaan, dan zal ze aan het nieuwe materiaal moeten wennen: de plank, met een draagvleugel aan de onderkant waardoor de surfer over het water scheert, vraagt een andere aanpak. "Het is best raar afscheid van deze plank te nemen. Ik ken alle trucjes. Ik heb al wel kennisgemaakt met het foilen, maar er verder nog geen tijd voor gehad. We lopen eigenlijk al anderhalf jaar achter."

De motivatie moet terugkeren. "En het gevoel dat ik ook met foilen mee kan in de top. Maar eerst ga ik nu tijd besteden aan mijn vriend en familie. Dat extra jaar door het uitstel van de Spelen heeft veel van me geëist."

Meer uit Sport

Tennisser Gasquet verliest duizendste wedstrijd op ATP-toernooi

MADRID (ANP) - Tennisser Richard Gasquet heeft zijn duizendste wedstrijd op het ATP-circuit niet met een zege kunnen bekronen. De 37-jarige Fransman verloor van de Italiaan Lorenzo Sonego in de eerste ronde van het graveltoernooi van Madrid (6-2 7-5).

1 uur geleden
Daleman (17) en Van Oorschot (20) nieuw in shorttrackselectie

UTRECHT (ANP) - Diede van Oorschot en Angel Daleman maken vanaf komend seizoen deel uit van de nationale shorttrackselectie. Voor Sven Roes is na twee jaar blessureleed juist geen plaats meer. De 24-jarige Roes vindt dat "oneerlijk", schrijft hij op Instagram. "Maar topsport is hard en dat blijkt."

1 uur geleden
Nederlandse judoka's komen niet in buurt van medaille op EK

ZAGREB (ANP) - De Nederlandse judoka's zijn op de eerste dag van de EK in Zagreb niet in de buurt van een medaille gekomen. Pleuni Cornelisse werd in de achtste finales van de klasse tot 57 kilogram uitgeschakeld. Julie Beurskens (-57 kilogram) en Naomi Krevel (-52 kilogram) sneuvelden in de tweede ronde.

2 uur geleden
Ineos Grenadiers met kopman Thomas en Arensman naar Giro

LONDEN (ANP) - Wielrenner Geraint Thomas begint op 4 mei als kopman van Ineos Grenadiers aan de Giro d'Italia. Hij krijgt hulp van Thymen Arensman, de Nederlander die vorig jaar als zesde eindigde in de Giro. Filippo Ganna, Tobias Foss, Magnus Sheffield, Jhonatan Narváez en Connor en Ben Swift completeren de formatie.

2 uur geleden
Gunnewijk stopt als bondscoach van Nederlandse wielrensters

EINDHOVEN (ANP) - Loes Gunnewijk stopt aan het einde van dit jaar als bondscoach van de Nederlandse wielrensters. Onder haar leiding veroverden de vrouwen 55 medailles op wereldkampioenschappen, EK's en de Olympische Spelen.

6 uur geleden
Turners De Munck en Schmidt naar finales bij EK in Rimini

RIMINI (ANP) - Turners Loran de Munck en Casimir Schmidt hebben zich bij de EK turnen in het Italiaanse Rimini verzekerd van een finaleplaats. De Munck plaatste zich met een score van 15,000 punten als derde voor de finale op het onderdeel voltige. Voor de 24-jarige turner wordt het zijn derde EK-finale op rij. Oleg Vernjajev uit Oekraïne was met 15,166 punten de sterkste in de kwalificatie.

18 uur geleden
Van de Zandschulp toont herstel in Madrid met zege op Eubanks

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is op het masterstoernooi van Madrid doorgedrongen tot de tweede ronde. De 28-jarige Nederlander versloeg de Amerikaan Christopher Eubanks in twee sets: 6-3 6-3.

20 uur geleden