
Windmolenmaker Vestas ziet orders aantrekken in lastige markt
KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Deense Vestas Wind Systems heeft de orders voor zijn windturbines weer zien aantrekken in het derde kwartaal van dit jaar. De toename vormt een lichtpuntje in de windenergiesector die wordt geteisterd door miljardenafboekingen op windenergieprojecten die worden gestaakt.
"Al met al laten de cijfers van de nieuwe orders zien dat het weer de goede richting opgaat", zei financieel directeur Hans Martin Smith van de grootste windmolenfabrikant ter wereld in een toelichting op de derdekwartaalcijfers. De cijfers bevestigen volgens hem in ieder geval dat er ondanks de problemen in de sector ook vooruitgang wordt geboekt.
Het grotere volume aan bestellingen en de sterkere prijzen hadden volgens het bedrijf ook een positieve impact op de winstmarges. Vestas kampte eerder nog met een grote achterstand bij contracten die tegen lagere prijzen waren overeengekomen. Het wegwerken van die oudere bestellingen voor windturbines drukten op de inkomsten van het bedrijf.
Projeceten gestaakt
Ontwikkelaars van offshore windenergie hebben het al tijden lastig. Dat komt door problemen in de toeleveringsketen, stijgende kosten voor onderdelen en hogere rentetarieven. Vanwege de hogere kosten zijn al nieuwe offshore projecten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gestaakt.
Het Deense energiebedrijf Ørsted moest onlangs miljarden afschrijven door het stopzetten van twee grote Amerikaanse windenergieprojecten. Ook klopte het Duitse Siemens Energy recent bij de Duitse regering aan om financiële hulp voor de problemen bij zijn windturbinetak Siemens Gamesa. Ook schrapte het Zweedse Vattenfall zijn plannen voor een windmolenpark voor de Britse kust door hogere kosten.
Meer uit Financieel
ZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
14 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
17 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
2 uur geleden