Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windmolenmaker Vestas geeft lagere kosten niet door aan klanten

Windmolenmaker Vestas geeft lagere kosten niet door aan klanten

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Deense Vestas Wind Systems rekent de lagere kosten voor zijn windturbines voorlopig nog niet door aan zijn klanten. In plaats van de lagere kosten van materialen als staal door te geven aan klanten wil het bedrijf eerst de eigen winst op peil brengen, na de recente crisis in de windenergiesector. Dat zegt voorzitter Anders Runevad van de Deense onderneming.

De prioriteit van Vestas is volgens Runevad het bereiken van een winstniveau dat hoog genoeg is om investeringen te kunnen doen die cruciaal zijn voor het realiseren van de hogere volumes in de komende jaren. De windenergiesector zal komende jaren enorm moeten groeien om de doelstellingen van overheden op het gebied van klimaatverandering te bereiken. "Ik denk niet dat het nodig is om de prijzen te verlagen, omdat we al concurrerend genoeg zijn", zei Runevad tijdens een interview in zijn kantoor in Kopenhagen. "Wind is al goedkoop genoeg."

De prijs van staal dat in turbines wordt gebruikt is met meer dan de helft gezakt vergeleken met het piekniveau in het voorjaar van 2022. Maar de prijs ligt nog altijd boven het niveau van voor de coronapandemie.

Crisis

De windturbine-industrie werkt zich een weg uit een crisis, die werd veroorzaakt door stijgende prijzen van belangrijke grondstoffen als staal, problemen in de toeleveringsketen en stijgende transportkosten. Vestas verloor daardoor in 2022 ruim 1 miljard euro omdat het bedrijf moeite had om zich aan te passen aan de snel veranderde marktomstandigheden.

Om weer een stevige financiële basis te krijgen, verhoogde Vestas de prijzen. Daarmee kwam een einde aan een jarenlange trend waarin de kosten voor windenergie voortdurend daalden. Door de abrupte prijsverhogingen konden sommige klanten echter geen nieuwe windenergieprojecten meer bouwen, omdat ze al hadden afgesproken om de opgewekte stroom te verkopen tegen een prijs die te laag zou zijn om de hogere kosten van windturbines te dekken. Vestas wist dankzij de prijsverhogingen in 2023 zelf wel weer een kleine winst te behalen en wil de winst dit jaar verder verhogen.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

1 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

1 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

2 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

2 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

3 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

5 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

5 uur geleden