Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windmolen, stekkerauto en isolatie voor aangescherpt klimaatdoel

Windmolen, stekkerauto en isolatie voor aangescherpt klimaatdoel

BRUSSEL (ANP) - Om het klimaatdoel voor 2030 te kunnen aanscherpen, mikt de Europese Commissie op extra inspanningen in de energiesector, het vervoer en de gebouwde omgeving. Als zij er een schepje bovenop doen is de voorgestelde CO2-vermindering van 55 procent haalbaar, zegt verantwoordelijk EU-commissaris Frans Timmermans.

De commissie kondigde woensdag aan dat zij in 2030 de uitstoot van CO2 niet met 40, maar met 55 procent wil verminderen ten opzichte van 1990. Dat is nodig om van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale werelddeel te maken. Gaat Europa op de oude voet door, dan is de uitstoot over dertig jaar slechts hooguit 60 procent lager, berekende de commissie.

Timmermans wil de ambitieuzere tussenstap vastleggen in de Europese klimaatwet die in de maak is. Dat maakt niet alleen het einddoel in 2050, maar ook het tussendoel bindend.

Haalbaar

De hogere lat is haalbaar, stelt Timmermans. Lidstaten wekken nu bijvoorbeeld al meer hernieuwbare energie op dan ze verwachtten. En de economie hoeft er niet onder te lijden. De nieuwe doelstelling drukt de groei niet, zou blijken uit een effectenraming.

Dan moet vooral de energiesector wel aan de bak. Is nu nog een derde van de energieproductie duurzaam, in 2030 moet dat zijn verdubbeld.

Hernieuwbare energie

Ook het vervoer moet een bijdrage leveren. Binnen tien jaar moet bijna een kwart van het vervoer op hernieuwbare energie rijden. En er moeten veel meer huizen en andere gebouwen worden geïsoleerd en uitgerust met bijvoorbeeld warmtepompen. Nu stookt driekwart van de huizen nog erg inefficiënt.

Alleen al de snellere verduurzaming van de energiesector vergt jaarlijks een extra investering van 350 miljard. Maar dat kan Europa wel opbrengen, denkt de commissie. Zij wijst erop dat de lidstaten al hebben afgesproken dat 30 procent van de uitgaven van de komende jaren moet bijdragen aan de klimaatdoelen.

Nieuwe kansen

Het nieuwe doel voor 2030 is niet alleen een opgave, maar helpt Europa ook juist op te krabbelen uit de coronacrisis, stelt Timmermans. De investeringen scheppen nieuwe banen en kunnen Europa een voorsprong geven in de onvermijdelijke mondiale overgang naar een duurzame economie.

Bovendien levert de snellere overgang ook geld op, onderstreept de commissie. De lucht wordt schoner, zeker in Oost-Europese landen waar nu nog veel kolen worden verstookt. Er hoeft minder olie en gas uit het buitenland te komen. En ook boeren zouden nieuwe kansen krijgen.

Wat de aangescherpte doelstelling per lidstaat betekent, moet nog worden uitgewerkt.

Meer uit Buitenland

Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid

DUBAI (ANP) - Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.

18 minuten geleden
Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

1 uur geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

1 uur geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

1 uur geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

1 uur geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

2 uur geleden