Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windenergiesector vreest minder investeringen bij prijsplafond

Windenergiesector vreest minder investeringen bij prijsplafond

UTRECHT (ANP) - Een prijsplafond voor duurzaam opgewekte energie zou de verdere ontwikkeling van de sector remmen doordat minder geld overblijft voor investeringen. Dat schrijft de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) in een reactie op de voorstellen die de Europese Commissie deze week deed voor ingrijpen op de gas- en elektriciteitsmarkt. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil onder andere een maximumprijs instellen voor elektriciteit die niet met gas wordt opgewekt.

"De problemen die door de fossiele sector zijn veroorzaakt moeten niet door de hernieuwbare sector worden opgelost. De windsector wil zoveel en zo snel mogelijk investeren in een duurzaam energiesysteem. Juist nu meer dan ooit", schrijft de NWEA in een verklaring.

De belangenvereniging vindt dat de huidige energiecrisis het gevolg is van de grote afhankelijkheid van gas voor de stroomproductie. Als alle elektriciteit met zon en wind zou zijn opgewekt, zou de Russische inval in Oekraïne volgens de NWEA niet zo'n grote crisis op de elektriciteitsmarkt hebben veroorzaakt.

Hoge inkomsten

De Europese Commissie stelde dat producenten van hernieuwbare energie nu erg hoge inkomsten hebben door de gestegen elektriciteitsprijzen, maar in tegenstelling tot gasgestookte centrales niet de hoge kosten. Daarom zouden ze best wat van hun omzet kunnen inleveren om de financiële druk op huishoudens en bedrijven te verlichten.

Maar de NWEA zegt dat veel windprojecten langjarige contracten hebben opgesteld met veel lagere elektriciteitsprijzen dan de huidige marktprijzen. Daarnaast dekken ze risico's van prijsschommelingen vaak af op zo'n manier dat het voordeel van de hogere prijzen bij een derde partij komt te liggen. "Bij het nemen van eventuele maatregelen moet hiermee rekening gehouden worden. Als dat niet gebeurt, dan worden de initiatiefnemers van windprojecten gestraft voor goed gedrag."

Meer uit Financieel

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

35 minuten geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

1 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

2 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

2 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

2 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

2 uur geleden
Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

2 uur geleden