Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windenergiesector vreest minder investeringen bij prijsplafond

Windenergiesector vreest minder investeringen bij prijsplafond

UTRECHT (ANP) - Een prijsplafond voor duurzaam opgewekte energie zou de verdere ontwikkeling van de sector remmen doordat minder geld overblijft voor investeringen. Dat schrijft de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) in een reactie op de voorstellen die de Europese Commissie deze week deed voor ingrijpen op de gas- en elektriciteitsmarkt. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil onder andere een maximumprijs instellen voor elektriciteit die niet met gas wordt opgewekt.

"De problemen die door de fossiele sector zijn veroorzaakt moeten niet door de hernieuwbare sector worden opgelost. De windsector wil zoveel en zo snel mogelijk investeren in een duurzaam energiesysteem. Juist nu meer dan ooit", schrijft de NWEA in een verklaring.

De belangenvereniging vindt dat de huidige energiecrisis het gevolg is van de grote afhankelijkheid van gas voor de stroomproductie. Als alle elektriciteit met zon en wind zou zijn opgewekt, zou de Russische inval in Oekraïne volgens de NWEA niet zo'n grote crisis op de elektriciteitsmarkt hebben veroorzaakt.

Hoge inkomsten

De Europese Commissie stelde dat producenten van hernieuwbare energie nu erg hoge inkomsten hebben door de gestegen elektriciteitsprijzen, maar in tegenstelling tot gasgestookte centrales niet de hoge kosten. Daarom zouden ze best wat van hun omzet kunnen inleveren om de financiële druk op huishoudens en bedrijven te verlichten.

Maar de NWEA zegt dat veel windprojecten langjarige contracten hebben opgesteld met veel lagere elektriciteitsprijzen dan de huidige marktprijzen. Daarnaast dekken ze risico's van prijsschommelingen vaak af op zo'n manier dat het voordeel van de hogere prijzen bij een derde partij komt te liggen. "Bij het nemen van eventuele maatregelen moet hiermee rekening gehouden worden. Als dat niet gebeurt, dan worden de initiatiefnemers van windprojecten gestraft voor goed gedrag."

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

4 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

12 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

13 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

15 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

17 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

19 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden