Windenergie is na kernenergie grootste bron elektriciteit in EU
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is redelijk tevreden over de resultaten van het Europese energiebeleid van de afgelopen vijf jaar. Als een van de successen noemt de Commissie dat tot juli van dit jaar de helft van de elektriciteit in de Europese Unie uit hernieuwbare energie, zoals windenergie, is opgewekt. Windenergie is na kernenergie inmiddels de grootste elektriciteitsbron in de Europese Unie, en heeft gas ingehaald. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt in haar jaarlijks energierapport.
Naast versnelling van maatregelen die tot klimaatneutraliteit moeten leiden, is de Europese Unie er de afgelopen jaren in geslaagd het hoofd te bieden aan kritieke risico's voor haar energievoorzieningszekerheid, zo staat in het rapport. Zo daalde de EU-import van Russisch gas van 45 procent in 2021 tot 18 procent in juni 2024. "Dat laat zien dat we niet langer afhankelijk zijn van Poetins pijpleidingen", zei Eurocommissaris Kadri Simson (Energie).
Het is de EU gelukt de energiemarkt en de energieprijzen weer onder controle te krijgen, zo meldt de Commissie verder. Die energieprijzen moeten wel verder omlaag en daar moet hard aan worden gewerkt. Dat is "van cruciaal belang om het concurrentievermogen van de EU-industrie te verbeteren", zegt de Europese Commissie.
Elektrificatie verwarmingsapparatuur
Ook op andere terreinen moet er een tandje bij. In 2022 is het energieverbruik in de EU weliswaar met 4,1 procent gedaald, maar dat is bij lange na niet genoeg om de afgesproken daling met 11,7 procent tegen 2030 te halen. De elektrificatie van verwarmingsapparatuur moet sneller, evenals de renovatie van gebouwen.
De toenemende energiearmoede moet eveneens worden aangepakt, vindt de Commissie. Een op de tien Europeanen (10,6 procent) zei vorig jaar dat ze hun huis niet warm genoeg kunnen krijgen. In vergelijking met 2022 gaat het om een stijging van 1,3 procentpunt. De stijgende energiearmoede is veroorzaakt door de energiecrisis en inflatie.
Noodmaatregelen
Zowel lidstaten afzonderlijk als de EU kan deze armoede aanpakken. De lidstaten kunnen ervoor kiezen kwetsbare inwoners te beschermen tegen extreem hoge kosten, zoals eerder Nederland deed. Op Europees niveau kunnen noodmaatregelen worden genomen als de prijs van aardgas enorm stijgt.
Meer uit Financieel
LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer is bezorgd over de oplopende schulden van de Europese Unie. Dat staat in het verslag over de Europese begroting van 2023.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - ExxonMobil begint een nieuwe arbitragezaak tegen de Nederlandse staat over de beëindiging van de gaswinning in Groningen. Dat meldt ExxonMobil Benelux op LinkedIn. Volgens het Amerikaanse olie- en gasconcern komt Nederland afspraken uit 2018 over de sluiting van het Groningse gasveld niet na en blijft een nieuwe schikking al jaren uit.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn woensdag op een nieuwe recordstand gesloten. In de aanloop naar nieuwe inflatiecijfers voor de Verenigde Staten lijken beleggers optimistisch over de staat van de Amerikaanse economie en de verdere verlaging van de rentes. Notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve brachten weinig verandering in het koersverloop.
6 uur geledenBOMBAY (ANP/BLOOMBERG) - De voormalige baas van het Tata-conglomeraat Ratan Tata is op 86-jarige leeftijd overleden. In de periode dat hij aan het hoofd stond van de Indiase bedrijvengroep dijde Tata Group fors uit door tal van overnames, waarvan die van staalfabrikant Corus in Nederland wellicht het bekendst is. Na de overname van het Brits-Nederlandse staalbedrijf in 2007 werden de hoogovens bij IJmuiden onderdeel van staalconcern Tata Steel.
6 uur geledenLONDEN (ANP) - TikTok heeft voor zijn Europese activiteiten ruim 1 miljard dollar opzijgezet voor mogelijke boetes of kosten voor rechtszaken in de Europese Unie, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De app voor video's treft die voorziening omdat er meerdere "juridische procedures" lopen, zoals onderzoeken van toezichthouders. De ingreep vergroot het verlies van TikTok in Europa, staat in het jaarverslag van dit bedrijfsonderdeel waarover Het Financieele Dagblad eerder berichtte.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Ambassadeurs van de EU-landen zijn akkoord gegaan om 35 miljard euro bij te dragen aan een lening die de EU en de zogenoemde G7-groep gezamenlijk aan Oekraïne willen verstrekken, zo bevestigen diplomaten.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag hoger geëindigd, waarbij beleggers zich vooral optrokken aan een sterk begin van de beurzen in New York. Daarmee waren ze ongevoelig voor de onrust op de financiële markten in China, waar teleurstelling over stimuleringsmaatregelen voor de economie overheerste. Bij de kleinere fondsen schoot de ontwikkelaar van bioplastic Avantium omhoog.
10 uur geleden