Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilskracht en sterke benen leiden Van Vleuten alsnog naar goud

Wilskracht en sterke benen leiden Van Vleuten alsnog naar goud

FUJI SPEEDWAY (ANP) - Annemiek van Vleuten eerde woensdag op het Fuji Speedway-circuit haar vader en moeder. "Van hen heb ik mijn wilskracht meegekregen. En een paar sterke benen." Ze had eerder op de dag de tijdrit gewonnen op de Olympische Spelen. Op imponerende wijze bovendien. Nummer 2, de Zwitserse Marlen Reusser gaf over 22 kilometer bijna een minuut toe. Anna van der Breggen pakte op 1.01 het brons. Van Vleuten kreeg daarmee de medaille die ze in Rio in de wegrace door een val verspeelde.

Met haar 38 jaar slaagt ze er nog steeds in beter te worden. "Dat is mijn motivatie. Pas als het minder gaat worden zal ik aan stoppen denken. Dat zal heus wel een keer gebeuren. Ik ben geen 'freak', ik ben een normaal mens", sprak ze. Van Vleuten dacht aan haar vader Ton, al meer dan tien jaar geleden overleden. "Hopelijk zal hij vol trots hebben toegekeken." Met moeder Ria had ze kort na de huldiging via WhatsApp videocontact. "Zij heeft me na Rio ingeprent: je moet nu niet stopen."

Aan de vreselijke val op de Spelen van 2016 hield ze geen negatieve gevoelens over. Feitelijk ontdekte ze in die wedstrijd pas hoe goed ze eigenlijk was. "Het is vanaf dat moment een project, dat uiteindelijk heeft geleid tot waar ik nu sta." Van Vleuten werd al twee keer wereldkampioen tijdrijden, in 2017 en 2018. In 2019 verbaasde ze door na een solo van ruim 100 kilometer de wereldtitel op de weg op te eisen. Het waren allemaal mijlpalen in een carrière met ook tal van tegenslagen.

Miscommunicatie

Zondag, in de olympische wegrace kwam ze juichend over de finish, onwetend over het feit dat de onbekende Oostenrijkse Anna Kiesenhofer al binnen was. Het ging daarna veel over miscommunicatie. "Ik heb me daar bewust van afgesloten, geen sociale media meer bekeken. Ik dacht alleen nog: ik ben hier op mijn best, maar daar hoorde je niemand over. Ik kan daar wel tegen, voor mijn omgeving was het minder leuk."

Nee, ze zei geen revanchegevoelens te hebben gekend, voor de start van de tijdrit. "De uitdaging was meer om daar goed mee om te gaan. Dat is gelukt. Ik moest het vandaag gewoon doen, in de wetenschap dat mijn voorbereiding perfect is geweest. Met dank ook aan mijn trainer, Louis Delahaije. Ik was beter dan ooit, heb me ook niet met tussentijden beziggehouden, omdat er na mij toch nog een paar sterke renners zouden rijden."

Van Vleuten bouwde haar voorsprong gestaag uit, reed voor haar gevoel in een flow. "Het leek of het in vijf seconden voorbij was. Deze medaille is de bonus. Ik heb er alles voor gedaan, maar daar altijd ook veel plezier uitgehaald. Dat heeft deze medaille opgeleverd, maar zonder was ik nog steeds heel gelukkig geweest."

Meer uit Sport

Griekspoor verliest op Roland Garros in vijf sets van Hurkacz

PARIJS (ANP) - Het is Tallon Griekspoor net niet gelukt voor het eerst in zijn loopbaan de derde ronde van Roland Garros te halen. De nummer 39 van de wereld verloor in een vijfsetter van 4 uur en 41 minuten van de Pool Hubert Hurkacz, die als dertiende geplaatst is in Parijs. Het werd 6-3 5-7 6-7 (13) 7-6 (5) 6-4. Griekspoor serveerde op 5-4 in de vierde set voor de wedstrijd.

7 minuten geleden
Alcaraz heeft vier sets nodig tegen Japanner Daniel

PARIJS (ANP) - Carlos Alcaraz heeft in de tweede ronde van Roland Garros setverlies geleden. De nummer 1 van de wereld was in vier sets te sterk voor de Japanner Taro Daniel, die 111 plekken lager staat: 6-1 3-6 6-1 6-2. Het duel duurde 2 uur en 25 minuten.

2 uur geleden
Franse hoop Garcia in tweede ronde Roland Garros uitgeschakeld

PARIJS (ANP) - Caroline Garcia, de hoop van het Franse tennispubliek, is op Roland Garros al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer 5 van de wereld werd met 4-6 6-3 7-5 verrast door de Russin Anna Blinkova, die op het Court Philippe Chatrier pas haar negende wedstrijdpunt benutte.

5 uur geleden
Tennisster Svitolina boekt op Roland Garros zesde zege op een rij

PARIJS (ANP) - Tennisster Elina Svitolina heeft op Roland Garros haar zesde zege op een rij geboekt. De door coach Raemon Sluiter begeleide Oekraïense was met 2-6 6-3 6-1 te sterk voor de Australische Storm Hunter.

7 uur geleden
Overtuigende start tennisster Schuurs in dubbelspel Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisster Demi Schuurs is overtuigend begonnen aan het vrouwendubbelspel van Roland Garros. De nummer 16 van de wereld verloor samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk in de openingsronde slechts twee games tegen Cristina Bucsa uit Spanje en de Poolse Alicja Rosolska: 6-0 6-2. De partij duurde slechts 57 minuten.

7 uur geleden
Amerikaan Stolz (19) een na jongste winnaar van schaats-Oscar

OSLO (ANP) - De Amerikaan Jordan Stolz heeft de Oscar Mathisen Award gekregen voor beste schaatsprestatie van het afgelopen seizoen. De 19-jarige sporter is daarmee de op een na jongste winnaar ooit. Landgenoot Eric Heiden was in 1977 net iets jonger bij zijn eerste onderscheiding. Stolz kreeg de zogenoemde schaats-Oscar voor zijn wereldtitels op de 500, 1000 en 1500 meter.

8 uur geleden
Postuum gouden speld voor overleden shorttrackster Van Ruijven

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB heeft de in 2020 overleden shorttrackster Lara van Ruijven postuum geëerd met de gouden speld. Haar vader Gerard van Ruijven ontving de onderscheiding uit handen van directeur-bestuurder Herman de Haan van de KNSB. "Dit is echt mooi, dit waardeer ik zeer", aldus vader Van Ruijven. Zijn dochter was de eerste Nederlandse vrouw ooit die een wereldtitel shorttrack won.

8 uur geleden