Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Willem Voogd gaat voor NPO oorlogsreis van oma maken

Willem Voogd gaat voor NPO oorlogsreis van oma maken

HILVERSUM (ANP) - Willem Voogd gaat een vierdelige podcastserie maken voor de NTR en Radio 1 over de reis die zijn Russische oma in 1944 maakte door Europa om de liefde van haar leven terug te zien. De acteur is van plan om voor het project, dat de titel Baba heeft gekregen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar IJmuiden te reizen en onderweg verslag te doen van zijn ervaringen. De opnames moeten komende zomer plaatsvinden, maakte de NTR donderdag bekend.

De oma van Voogd, Tatjana Stojanova, ontmoette zijn opa Pieter in 1942 in Odesssa waar hij in de haven gezonken schepen moest lichten. Ondanks dat hij tien jaar ouder is en in Nederland een vrouw en kinderen heeft, worden zij toch verliefd op elkaar. Pieter wordt eind 1942 teruggeroepen naar Nederland maar Tatjana blijft aan hem denken. Twee jaar later besluit zij een levensgevaarlijke reis door oorlogsgebied te ondernemen om hem in Nederland terug te kunnen zien.

De podcast bestaat niet alleen uit de eigen verhalen en ervaringen van Voogd, maar ook uit duiding van historici, gesprekken met zijn eigen vader, dus haar zoon. De acteur wil in zijn podcast Baba ook een link trekken naar het heden.

Meer uit Binnenland

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

5 minuten geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

44 minuten geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

1 uur geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

3 uur geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

3 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

5 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

7 uur geleden