Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Willem Engel moet DNA afstaan, oordeelt rechter in kort geding

Willem Engel moet DNA afstaan, oordeelt rechter in kort geding

DEN HAAG (ANP) - Willem Engel heeft een kort geding bij de rechtbank in Den Haag, waarmee hij wilde voorkomen dat hij binnenkort zijn DNA moet afstaan, verloren. Engel eiste in het kort geding de Nederlandse staat te verbieden DNA-materiaal bij hem af te nemen op grond van zijn veroordeling in zijn zaak over opruiing. De rechter heeft de eis afgewezen.

De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid werd op 20 januari door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing. Die zaak ging over een reeks berichten over corona op sociale media. Engel werd grotendeels vrijgesproken en alleen veroordeeld voor een oproep aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties in juni 2020 verboden waren.

Engel én het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep. Voor Engel was dat onder meer reden om niet te voldoen aan de oproep van de officier van justitie om deze maand op een Rotterdams politiebureau celmateriaal af te laten nemen voor DNA-onderzoek. Hij vindt het bevel onrechtmatig, een inbreuk op zijn grondrechten en disproportioneel.

Afstaan DNA gebruikelijk

Uitgangspunt is dat iedere persoon celmateriaal dient af te staan na een veroordeling voor een misdrijf. Engel zei tijdens de behandeling van zijn zaak op 10 maart dat het een schending is van het Europees verdrag voor de rechten van de mens. De voorzieningenrechter gaat daar niet in mee en is het eens met de Staat: het met een wattenstaafje afstaan van wangslijm is de minst ingrijpende methode voor het afstaan van DNA-materiaal. Dat maakt de handeling ook proportioneel, redeneert de rechter.

Na de afname van het celmateriaal kan Engel bij de rechtbank Rotterdam bezwaar maken tegen de opname van zijn DNA-profiel in de DNA-databank. Als Engel het hoger beroep in zijn opruiingszaak wint, wordt het materiaal in ieder geval vernietigd.

Meer uit Binnenland

Rechtbank Amsterdam wil uitleg van Europees hof over derdelanders

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter.

9 minuten geleden
Opnieuw te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Opnieuw hebben te veel asielzoekers de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In totaal sliepen er 2239 mensen in het aanmeldcentrum, fors meer dan de maximaal 2000 die zijn toegestaan. Dat betekent dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weer 15.000 euro moet betalen aan de gemeente Westerwolde.

48 minuten geleden
OM wil ontslag bestuurders islamitische scholenkoepel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie wil dat het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam wordt geschorst en ontslagen. Het heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Amsterdam. Onder de stichting vallen drie islamitische scholen in de hoofdstad, met ongeveer 1100 leerlingen.

57 minuten geleden
Paasdrukte op de wegen begonnen

DEN HAAG (ANP) - De paasdrukte op de wegen is vrijdag even na 11.00 uur al goed te merken. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er op de A12 van de Duitse grens naar Arnhem inmiddels een file van 15 kilometer staat tussen de grens en Duiven. Even na 09.00 uur stond daar al een file van 9 kilometer. Inmiddels hebben weggebruikers een vertraging van drie kwartier.

2 uur geleden
Paasweekend best warm met regen, zon en overlast door paasvuren

HOUTEN (ANP) - Dit paasweekend is er dagelijks kans op regen, maar ook is het af en toe droog met een zonnetje. Tot en met zondag is het met 14 tot 18 graden behoorlijk zacht. Eerste paasdag is er kans op rookoverlast door paasvuren, vooral in het noorden en oosten. Tweede paasdag is het vermoedelijk de hele dag behoorlijk nat. Dit verwacht Weeronline.

3 uur geleden
Ook Curaçaose ministers testen negatief bij drugstest

WILLEMSTAD (ANP) - Minister-president van Curaçao, Gilmar 'Pik' Pisas, heeft negatief getest op de aanwezigheid van cocaïne en marihuana in zijn bloed. Dat geldt ook voor de andere ministers van zijn partij, de MFK. Alle negen parlementsleden van de partij testten ook negatief. Met de tests reageren de politici op aanhoudende verhalen op het eiland over drugsgebruik door politici.

7 uur geleden
NPLV: stop stapeling van problemen in achterstandswijken

DEN HAAG (ANP) - Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vragen politiek Den Haag om "onorthodoxe maatregelen" om stapeling van problemen in achterstandswijken tegen te gaan. Ze doen de oproep in een opinieverhaal in het AD omdat deze opstapeling "de effectiviteit van hun aanpak bedreigt."

7 uur geleden