Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Willem Engel aangehouden voor opruiende berichten over corona

Willem Engel aangehouden voor opruiende berichten over corona

ROTTERDAM (ANP) - Willem Engel is woensdagochtend opgepakt. Jeroen Pols, die als jurist Engel geregeld bijstaat, meldt dat op Twitter. Het Openbaar Ministerie meldt dat een 45-jarige Rotterdammer is aangehouden wegens opruiing. Hij zou gedurende een lange periode "opruiende coronagerelateerde berichten" hebben geplaatst op sociale media.

Het OM laat weten dat de Rotterdamse politie naar aanleiding van meerdere aangiften een oriënterend onderzoek is gestart. "Op basis van de eerste uitkomsten van dit onderzoek naar het handelen van de verdachte is besloten tot aanhouding over te gaan." Het OM wil de verdachte vrijdag voorgeleiden aan de rechter-commissaris, die dan bepaalt of hij langer blijft vastzitten. Het OM zegt ook dat er geen verdere mededelingen worden gedaan, omdat het onderzoek nog loopt.

Volgens Pols werd Engel na het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam aangehouden. "Buiten stonden twee rechercheurs hem op te wachten." Tegen Engel loopt ook al een zaak voor opruiing, die komt 30 maart voor de rechter. De jurist verwacht dat de voorman van Viruswaarheid tot die tijd blijft vastzitten.

Collectieve aangifte

Advocaat Gerben van de Corput zal Engel bijstaan, aldus Pols. De advocaat was nog niet bereikbaar voor commentaar. Pols zegt Engel ook "bij te staan waar het kan, maar hij zit vast dus op dit moment kan ik weinig doen". Op Twitter schrijft hij over de aanhouding: "Het regime Rutte zet de volle aanval in op critici en oppositie. Ondertussen een grote mond hebben over de democratie in Rusland."

Engel is voorman van actiegroep Viruswaarheid, die het coronabeleid van de Nederlandse overheid bekritiseert. Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen hem ingediend bij het OM in Rotterdam. Initiatiefnemer van de aangifte Norbert Dikkeboom begon vorig jaar een burgerinitiatief, omdat Engel zich volgens hem schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Hij omschreef de Viruswaarheid-oprichter eerder als "een buitengewoon storende factor in het debat rond de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen" en gaf aan te vinden dat Engel angst en verdeeldheid zaait onder de bevolking met zijn uitlatingen.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

4 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

8 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

9 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

10 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

11 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

11 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

11 uur geleden