
Willem-Alexander en Máxima in maart naar Griekenland
DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 maart op staatsbezoek naar Griekenland. Dat zou eigenlijk in december al plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis werd het bezoek uitgesteld.
Het koningspaar is uitgenodigd door de Griekse president Katerina Sakellaropoulou. Ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan mee op de reis.
Tijdens het bezoek wordt aandacht besteed aan samenwerking tussen de landen op het gebied van innovatie, duurzaamheid, migratie, mensenrechten en ook het partnerschap binnen de Europese Unie.
Krans
Zo legt het paar bij aanvang van het staatsbezoek een krans bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein in Athene. Daarna worden zij welkom geheten bij het Presidentieel Paleis en ontvangen door president Katerina Sakellaropoulou. Ook ontmoeten Willem-Alexander en Máxima de premier van de Helleense Republiek, Kyriakos Mitsotakis, in het Maximus Mansion. Ook bezoekt het paar onder meer een oncologische kliniek van het kinderziekenhuis Paidon. Die kliniek werkt samen met het Prinses Máxima Centrum op het gebied van kinderoncologie.
De laatste dag van het bezoek staat in het teken van migratie en duurzaamheid op het eiland Lesbos, waar veel vluchtelingen worden opgevangen. Het koningspaar spreekt met bewoners, veldwerkers van Nederlandse hulporganisaties, medewerkers van een kinderopvang en vertegenwoordigers van de Griekse overheid. Ook wordt op Lesbos aandacht gegeven aan het werk van Nederlanders binnen de migratieketen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland mag van de Hoge Raad twee Rwandese mannen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de genocide in dat land in 1994, definitief niet uitleveren. Het duo ging succesvol in beroep tegen eerdere uitspraken van rechters die de uitlevering wel goedkeurden.
2 minuten geledenTEHERAN (ANP/RTR) - Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran ontboden om een rapport van de AIVD. Daarin stond dat Iran waarschijnlijk achter twee moordpogingen in Nederland en Spanje zit. Die beschuldigingen worden ongegrond genoemd, bericht persbureau IRNA.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen vrijdag hebben 29 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen omdat ze vluchtelingen helpen. Vorig jaar ontvingen 38 mensen een lintje voor het helpen van vluchtelingen.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Meer mannen dan vrouwen krijgen een koninklijke onderscheiding, maar het verschil wordt langzaam maar zeker een beetje kleiner. Onder de 3432 mensen die dit jaar gedecoreerd worden, zijn 1272 vrouwen, wat neerkomt op 37,1 procent. Dat is het hoogste percentage van de afgelopen jaren.
54 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Verdachte Timothy B. (32) zwijgt over de moord op zijn 52-jarige moeder in zijn woning in Landsmeer en het wegmaken van haar onderbenen. De afgezaagde lichaamsdelen zijn nog niet teruggevonden, bleek vrijdag tijdens een eerste openbare zitting in de rechtbank in Amsterdam.
1 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - "We zullen de stukken goed bestuderen, maar zijn teleurgesteld in deze uitspraak en we onderzoeken de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan." Dat zegt directeur Frank Radstake van de reisbrancheorganisatie ANVR. Hij reageert daarmee op de uitspraak van de rechter, die vrijdag oordeelde dat de gemeente Den Haag fossiele reclames mag verbieden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het verbod op fossiele reclames in Den Haag is toegestaan, oordeelde de rechtbank vrijdag na een kort geding dat reisbranchevereniging ANVR en TUI tegen het verbod hadden aangespannen. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft alle bezwaren van de reisorganisaties afgewezen.
2 uur geleden