Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders weer niet welkom in Molenbeek, wijkt uit naar andere wijk

Wilders weer niet welkom in Molenbeek, wijkt uit naar andere wijk

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders ziet af van zijn voorgenomen bezoek aan de multiculturele Brusselse wijk Molenbeek nu dat is verboden. Hij wijkt uit naar een ander deel van de Brusselse hoofdstad.

Samen met zijn Vlaamse geestverwant Filip Dewinter wilde Wilders in Molenbeek protesteren tegen de 'islamisering' die ze bespeuren. Ze bezwoeren dat ze er niet op uit waren "de boel op stelten te zetten", maar burgemeester Catherine Moureaux verbood het bezoek niettemin.

Vijf jaar geleden zagen Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Dewinter ook al af van een "islamsafari", zoals ze het noemden, door Molenbeek nadat de toenmalige burgemeester dat had gedwarsboomd. De rechter gaf de twee naderhand gelijk.

Politieverordening

Moureaux "haat vrijheid en prefereert verboden en intolerantie", twittert Wilders. "De overeenkomst tussen de autoritaire socialistische burgemeester en de totalitaire islamitische ideologie van haar inwoners in Molenbeek is opvallend." Wilders en Dewinter zien Molenbeek, dat veel moslims telt, als een haard van het jihadisme in Europa. Meerdere verdachten van de terreuraanslagen in Parijs in 2015 en Brussel in 2016 hielden zich er op, brengen ze steevast in herinnering.

De burgemeester heeft de wandeling door het stadsdeel via een politieverordening verboden. De politie zag risico's in het bezoek. Ook medestanders van het tweetal zijn niet welkom.

Dewinter zinspeelde er eerder op dat ze bij een verbod zouden uitwijken naar een andere Brusselse wijk. "Wilders en ikzelf leggen ons hier niet bij neer", houdt hij vol. De twee bezoeken eerst het Vlaamse parlement "en vandaar verder", twittert de Vlaams Belang-politicus.

Meer uit Binnenland

Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

1 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

1 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

1 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

2 uur geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

2 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

2 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

3 uur geleden