Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders verwijt kabinet 'slechte corona-aanpak', wil lockdown

Wilders verwijt kabinet 'slechte corona-aanpak', wil lockdown

DEN HAAG (ANP) - De aanpak van het kabinet om het coronavirus verder te laten verspreiden, is een "waanzinnig slecht idee". Dat zei PVV-leider Geert Wilders aan het begin van het debat over het virus. De maatregelen die tot nu toe zijn genomen en uiteindelijk zouden moeten bijdragen aan groepsimmuniteit, werken volgens Wilders niet. Hij verwees naar deskundigen uit Italië en de Wereldgezondheidsorganisatie die deze aanpak volgens hem afraden.

Volgens Wilders is een totale lockdown de enige maatregel om de verspreiding van het virus de kop in te drukken. Nu hebben mensen nog veel te veel contact met elkaar meent hij, waardoor onnodig mensen ziek worden en overlijden. Hij verweet het kabinet "te experimenteren en te spelen" met mensenlevens. "U mag geen Russisch roulette spelen met de gezondheid en levens van mensen. Het is onethisch, het is fout."

Verschillende partijen verweten Wilders angst te zaaien en een verkeerde voorstelling van zaken te geven. "Het is kwalijk dat de heer Wilders een scenario schetst, alsof we bewust mensen besmetten. Het scenario is, maximale controle over verspreiding van het virus", zei Hayke Veldman van de VVD.

Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers "weten we heel veel nog niet. Experts spreken elkaar soms tegen. Niemand wil dat extra mensen ziek worden. Ik vind het echt onbestaanbaar om bij zoveel onzekerheid met zulke woorden te komen, zulke bittere verwijten. We moeten onszelf niet overschreeuwen". Ook D66-leider Rob Jetten hekelde de toon van Wilders, alsof hij de waarheid in pact heeft, terwijl iedereen in het kabinet en de Kamer het beste voor heeft met Nederland.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

2 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

3 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

3 uur geleden
Van der Burg niet positief over meer werkruimte voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over een voorstel uit de koker van D66 om asielzoekers de mogelijkheid te geven meer te werken als ze nog in de procedure zitten. Ze zouden al na één in plaats van na zes maanden na hun asielverzoek moeten kunnen werken als ze dat willen en ook langer dan de 24 weken die nu maximaal is toegestaan per jaar, staat in de initiatiefnota van D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt die de Kamer maandag besprak.

3 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

4 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

4 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

5 uur geleden