Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

Wilders pleit al langer voor nieuwe verkiezingen omdat hij vindt dat de kiezer de kans moet krijgen om zich opnieuw uit te spreken naar aanleiding van Ruttes opstelling in het toeslagendossier. Dat stelde hij al in het debat van 1 april, naar aanleiding van nieuwe informatie over een leugen die Rutte had verteld in het formatieproces over de positie van Pieter Omtzigt.

CDA-leider Wopke Hoekstra en D66-leider Sigrid Kaag zijn minister in het demissionaire kabinet, en waren dat al in 2019. Welke rol zij gespeeld hebben in de ministerraad waarover RTL Nieuws woensdag bericht, is nog onduidelijk. Hoekstra wilde daar ook niets over zeggen. De ChristenUnie is ook onderdeel van de scheidende coalitie, maar ChristenUnie-leider Segers bleef Kamerlid en was dus geen onderdeel van het kabinet.

Geert Wilders uitte na zijn gesprek met Tjeenk Willink ook nog kritiek op de informateur. Hij verwijt de minister van staat de belangen van Mark Rutte te dienen door het in deze fase van de informatie primair over de inhoudelijke hoofdlijnen van een eventueel nieuw regeerakkoord te hebben. Het komt Rutte volgens Wilders goed uit dat er niet over hem wordt gesproken, maar over "allemaal inhoudelijke puntjes" die de aandacht afleiden.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 weken geleden
sowieso nieuwe verkiezingen. tegen die tijd hoop ik dat dhr omtzigt hersteld is--dat hij een eigen lijst begint en de nieuwe premier wordt. want rutte-vvd-- kaag van d666 en hoekstra van het cda zijn geen ministerspost dan wel het premierschap waardig. figuren die aan ernstige dementie lijden en liegen of het gedrukt staat zijn niet waard om een land te besturen. -- kaag
Wind 3 weken geleden
Nieuwe verkiezingen is het enige middel.Trutte en die anderen zullen dan het kunnen schudden als tenminste de dommerikken nu wel hun verstand gaan gebruiken i.p.v. zaagsel.
isdatzo 3 weken geleden
Helemaal eens nieuwe verkiezingen. Dan zal de uitslag heel anders zijn.

Meer uit Politiek

Kritiek links op 'eenzijdige' tweet Rutte over Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Linkse partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op een tweet van demissionair minister-president Mark Rutte over de escalerende strijd tussen Israël en de Palestijnen. "Een ongelooflijk eenzijdige tweet", aldus Jasper van Dijk van de SP.

2 uur geleden
Informateur Hamer ontvangt maandag eerst de kleine fracties

DEN HAAG (ANP) - Net als haar voorganger Herman Tjeenk Willink ontvangt informateur Mariëtte Hamer maandag eerst de kleine partijen. Als eerste mag Sylvana Simons van BIJ1 langskomen. De dag eindigt met fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

4 uur geleden
Rutte 'zeer bezorgd' over strijd in Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is "zeer bezorgd" over de opgelaaide strijd tussen Israël en de Palestijnen. Radicale Palestijnse groepen als Hamas en Islamitische Jihad vuren honderden raketten af op Israël, terwijl dat land Gaza bombardeert. Meer dan honderd Palestijnen en acht Israëliërs verloren tot dusver het leven.

5 uur geleden
Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer is "redelijk optimistisch" dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. "De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op een persconferentie.

8 uur geleden
Tweede Kamer krijgt waarschijnlijk gracht als beveiliging

DEN HAAG (ANP) - Voor het gebouw van de Tweede Kamer wordt waarschijnlijk een gracht gegraven. Niet alleen als "verfraaiing van de buitenruimte", maar ook om "het complex aan deze zijde nog beter te beveiligen", laat de gemeente Den Haag weten. De gemeente meldt dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat over de renovatie van het Binnenhof gaat, het idee van de gracht omarmt, maar dat het geld ervoor nog moet worden geregeld.

8 uur geleden
Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

1 dag geleden
Informateur Hamer gaat langs bij Kamervoorzitter Bergkamp

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die woensdag is benoemd tot de nieuwe informateur, gaat diezelfde avond nog langs bij Vera Bergkamp, de voorzitter van de Tweede Kamer. Hamer krijgt van de Kamervoorzitter de opdracht waar zij zich over zal buigen als informateur.

2 dagen geleden