
Wilders spreekt Le Pen en Salvini over rechtse samenwerking
BRUSSEL (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag met andere radicaal-rechtse Europese kopstukken hun samenwerking besproken in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen hebben veel uiterst rechtse partijen winst geboekt, en die willen ze nu in invloed omzetten.
Wilders sprak in Brussel onder anderen Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National, is te zien op foto's die hij op X heeft geplaatst. Over de verbreding van hun samenwerking met andere rechts-nationalistische partijen, waarop hij eerder zinspeelde, zegt hij niets.
Le Pens Rassemblement National, al jaren het belangrijkste bestanddeel van de radicaal-rechtse ID-fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, haalde zondag een klinkende verkiezingsoverwinning. Le Pen zoekt al langer contact met bijvoorbeeld de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni, in de hoop samen één grote uiterst rechtse 'superfractie' te beginnen. Ook de PVV heeft daar oren naar.
Vertrouwde leden
De radicaal-rechtse leiders, met ook Matteo Salvini van de Italiaanse Lega en Vlaams Belang-leider Tom Van Grieken, hopen "alle centrumrechtse krachten te verenigen in een duidelijk verzet tegen links", laat de Lega na afloop weten. De ID-groep gaat volgens Lega verder met de vertrouwde leden, met zes PVV-Europarlementariërs en versterking van de Portugese geestverwanten van Chega. Over de Duitse AfD, die vlak voor de verkiezingen is verbannen maar graag weer zou aansluiten, wordt niet gerept.
Het overleg in een Brussels hotel begon met applaus voor Le Pen, laat de Lega weten. Na haar verkiezingsoverwinning zag de Franse president Macron zich genoodzaakt over drie weken nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven. De ID-kopstukken hebben "de hoop dat - na Italië en Nederland - nog een ID-lid gaat regeren".
Dilemma
De Lega is in Italië een coalitiepartner van de rechts-nationalistische premier Meloni. Die staat sinds de Europese verkiezingen voor een dilemma. De centrumrechtse EVP van Ursula von der Leyen zinspeelde er voor de verkiezingen op mogelijk met Meloni en co te willen samenwerken. Maar optrekken met partijen als die van Le Pen en Wilders is voor de EVP taboe. Datzelfde geldt trouwens voor ECR-partijen als de Vlaamse N-VA.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
13 uur geleden