Wilders spreekt Le Pen en Salvini over rechtse samenwerking
BRUSSEL (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag met andere radicaal-rechtse Europese kopstukken hun samenwerking besproken in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen hebben veel uiterst rechtse partijen winst geboekt, en die willen ze nu in invloed omzetten.
Wilders sprak in Brussel onder anderen Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National, is te zien op foto's die hij op X heeft geplaatst. Over de verbreding van hun samenwerking met andere rechts-nationalistische partijen, waarop hij eerder zinspeelde, zegt hij niets.
Le Pens Rassemblement National, al jaren het belangrijkste bestanddeel van de radicaal-rechtse ID-fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, haalde zondag een klinkende verkiezingsoverwinning. Le Pen zoekt al langer contact met bijvoorbeeld de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni, in de hoop samen één grote uiterst rechtse 'superfractie' te beginnen. Ook de PVV heeft daar oren naar.
Vertrouwde leden
De radicaal-rechtse leiders, met ook Matteo Salvini van de Italiaanse Lega en Vlaams Belang-leider Tom Van Grieken, hopen "alle centrumrechtse krachten te verenigen in een duidelijk verzet tegen links", laat de Lega na afloop weten. De ID-groep gaat volgens Lega verder met de vertrouwde leden, met zes PVV-Europarlementariërs en versterking van de Portugese geestverwanten van Chega. Over de Duitse AfD, die vlak voor de verkiezingen is verbannen maar graag weer zou aansluiten, wordt niet gerept.
Het overleg in een Brussels hotel begon met applaus voor Le Pen, laat de Lega weten. Na haar verkiezingsoverwinning zag de Franse president Macron zich genoodzaakt over drie weken nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven. De ID-kopstukken hebben "de hoop dat - na Italië en Nederland - nog een ID-lid gaat regeren".
Dilemma
De Lega is in Italië een coalitiepartner van de rechts-nationalistische premier Meloni. Die staat sinds de Europese verkiezingen voor een dilemma. De centrumrechtse EVP van Ursula von der Leyen zinspeelde er voor de verkiezingen op mogelijk met Meloni en co te willen samenwerken. Maar optrekken met partijen als die van Le Pen en Wilders is voor de EVP taboe. Datzelfde geldt trouwens voor ECR-partijen als de Vlaamse N-VA.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
12 uur geleden