Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders spreekt Le Pen en Salvini over rechtse samenwerking

Wilders spreekt Le Pen en Salvini over rechtse samenwerking

BRUSSEL (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag met andere radicaal-rechtse Europese kopstukken hun samenwerking besproken in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen hebben veel uiterst rechtse partijen winst geboekt, en die willen ze nu in invloed omzetten.

Wilders sprak in Brussel onder anderen Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National, is te zien op foto's die hij op X heeft geplaatst. Over de verbreding van hun samenwerking met andere rechts-nationalistische partijen, waarop hij eerder zinspeelde, zegt hij niets.

Le Pens Rassemblement National, al jaren het belangrijkste bestanddeel van de radicaal-rechtse ID-fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, haalde zondag een klinkende verkiezingsoverwinning. Le Pen zoekt al langer contact met bijvoorbeeld de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni, in de hoop samen één grote uiterst rechtse 'superfractie' te beginnen. Ook de PVV heeft daar oren naar.

Vertrouwde leden

De radicaal-rechtse leiders, met ook Matteo Salvini van de Italiaanse Lega en Vlaams Belang-leider Tom Van Grieken, hopen "alle centrumrechtse krachten te verenigen in een duidelijk verzet tegen links", laat de Lega na afloop weten. De ID-groep gaat volgens Lega verder met de vertrouwde leden, met zes PVV-Europarlementariërs en versterking van de Portugese geestverwanten van Chega. Over de Duitse AfD, die vlak voor de verkiezingen is verbannen maar graag weer zou aansluiten, wordt niet gerept.

Het overleg in een Brussels hotel begon met applaus voor Le Pen, laat de Lega weten. Na haar verkiezingsoverwinning zag de Franse president Macron zich genoodzaakt over drie weken nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven. De ID-kopstukken hebben "de hoop dat - na Italië en Nederland - nog een ID-lid gaat regeren".

Dilemma

De Lega is in Italië een coalitiepartner van de rechts-nationalistische premier Meloni. Die staat sinds de Europese verkiezingen voor een dilemma. De centrumrechtse EVP van Ursula von der Leyen zinspeelde er voor de verkiezingen op mogelijk met Meloni en co te willen samenwerken. Maar optrekken met partijen als die van Le Pen en Wilders is voor de EVP taboe. Datzelfde geldt trouwens voor ECR-partijen als de Vlaamse N-VA.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

7 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

8 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

11 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden