Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders roept partijen op om in elk geval te gaan praten

Wilders roept partijen op om in elk geval te gaan praten

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat partijen in elk geval met hem willen praten over een coalitie. Hij wil graag een regering vormen met VVD, NSC en BBB, zegt hij. "Mijn inzet zou zijn: ga praten met elkaar en dan zien we of het lukt of niet. Zonder te praten lukt niets", zei Wilders na het gesprek waarbij Ronald Plasterk werd aangewezen als verkenner.

De VVD heeft vorige week aangegeven niet in een kabinet te willen stappen nadat de partij bij de verkiezingen tien zetels heeft verloren. Partijleider Dilan Yeşilgöz herhaalde dinsdag nog eens aan dat standpunt vast te houden. Ze wil wel een centrumrechts kabinet gedogen. Als PVV, NSC en BBB met zo'n constructie akkoord gaan, kan zo'n kabinet er volgens haar snel zijn.

BBB-leider Caroline van der Plas blijft erbij dat de VVD "gewoon verantwoordelijkheid moet nemen" en meeregeren niet moet uitsluiten. "We staan aan jouw kant", zo verwijst Van der Plas naar de campagneslogan van de liberalen. "Dat moeten ze dan maar bewijzen." Ook JA21-voorman Joost Eerdmans hoopt dat de VVD zich bedenkt. Hij vindt de voorkeurscoalitie van Wilders "de meest logische keuze".

Minderheidskabinet

Wilders zet alles op alles om een kabinet te vormen. "De kiezer wil dat ik mijn uiterste best doe om aan tafel te komen en op wat voor manier dan ook deel ga uitmaken van het landsbestuur. En die verantwoordelijkheid betekent dat ik veel ga doen om dat mogelijk te maken, dat ben ik ook aan de kiezer verplicht", aldus de PVV-leider.

De leider van NSC, Pieter Omtzigt, voelt wel iets voor een minderheidskabinet. Dat heeft niet de voorkeur van Wilders, maar hij sluit dat ook niet uit. "Ik ga de gesprekken aan met verkenner met mijn voorkeur en ik hoor heel graag wat de andere partijen daarvan vinden. Daarvan zeg ik bij voorbaat nergens nee op, maar neem mij niet kwalijk dat ik daarbij ook mijn voorkeur zal brengen. Maar we moeten eruit komen linksom of rechtsom."

Meer uit Politiek

Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

56 minuten geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

1 uur geleden
Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

3 uur geleden
Overweeg eerst alle meerderheidscoalities, adviseert Bontenbal

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters moet eerst alle mogelijke meerderheidscoalities overwegen en pas aan minderheidsvarianten denken als die niet levensvatbaar blijken. Dat is het advies dat CDA-leider Henri Bontenbal de informateur heeft meegegeven in een gesprek over de vastgelopen kabinetsformatie. Hij blijft bij zijn punt dat het CDA onder geen beding aansluit bij een meerderheidskabinet. Bontenbal is wel bereid om plannen van een minderheidskabinet te steunen waar hij het mee eens is.

3 uur geleden
Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt dinsdag acht fractievoorzitters van de kleinere partijen in de Tweede Kamer om verder te praten over andere vormen van een kabinet, nu een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er niet in zit. Voor elk gesprek trekt hij een uur uit, net als maandag voor de zes leiders van de grootste fracties.

7 uur geleden
Kamer wil openheid over gevolgen natuurherstelwet voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag "de belangrijkste conclusies" openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland. Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen.

17 uur geleden
Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

19 uur geleden