Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders roept partijen op om in elk geval te gaan praten

Wilders roept partijen op om in elk geval te gaan praten

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat partijen in elk geval met hem willen praten over een coalitie. Hij wil graag een regering vormen met VVD, NSC en BBB, zegt hij. "Mijn inzet zou zijn: ga praten met elkaar en dan zien we of het lukt of niet. Zonder te praten lukt niets", zei Wilders na het gesprek waarbij Ronald Plasterk werd aangewezen als verkenner.

De VVD heeft vorige week aangegeven niet in een kabinet te willen stappen nadat de partij bij de verkiezingen tien zetels heeft verloren. Partijleider Dilan Yeşilgöz herhaalde dinsdag nog eens aan dat standpunt vast te houden. Ze wil wel een centrumrechts kabinet gedogen. Als PVV, NSC en BBB met zo'n constructie akkoord gaan, kan zo'n kabinet er volgens haar snel zijn.

BBB-leider Caroline van der Plas blijft erbij dat de VVD "gewoon verantwoordelijkheid moet nemen" en meeregeren niet moet uitsluiten. "We staan aan jouw kant", zo verwijst Van der Plas naar de campagneslogan van de liberalen. "Dat moeten ze dan maar bewijzen." Ook JA21-voorman Joost Eerdmans hoopt dat de VVD zich bedenkt. Hij vindt de voorkeurscoalitie van Wilders "de meest logische keuze".

Minderheidskabinet

Wilders zet alles op alles om een kabinet te vormen. "De kiezer wil dat ik mijn uiterste best doe om aan tafel te komen en op wat voor manier dan ook deel ga uitmaken van het landsbestuur. En die verantwoordelijkheid betekent dat ik veel ga doen om dat mogelijk te maken, dat ben ik ook aan de kiezer verplicht", aldus de PVV-leider.

De leider van NSC, Pieter Omtzigt, voelt wel iets voor een minderheidskabinet. Dat heeft niet de voorkeur van Wilders, maar hij sluit dat ook niet uit. "Ik ga de gesprekken aan met verkenner met mijn voorkeur en ik hoor heel graag wat de andere partijen daarvan vinden. Daarvan zeg ik bij voorbaat nergens nee op, maar neem mij niet kwalijk dat ik daarbij ook mijn voorkeur zal brengen. Maar we moeten eruit komen linksom of rechtsom."

Meer uit Politiek

Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Dan verloopt de deadline zoals die eerder was afgesproken met de Kamer.

11 uur geleden
PVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerleden van de PVV hebben unaniem ingestemd met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een kabinet wil vormen met VVD, NSC en BBB. Zij staan achter het onderhandelaarsakkoord dat hij met deze partijen sloot, zo maakte Wilders bekend nadat hij de afspraken met hen had doorgenomen. Wilders sprak van "een blije fractie".

11 uur geleden
Na 175 dagen zijn rechtse partijen het eens over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Precies 175 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen hebben PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord bereikt over een nieuw kabinet. Tot op het laatste moment is het spannend of de partijen er uitkomen. Het akkoord is pas definitief als de vier fracties het eens zijn met het onderhandelaarsakkoord. Twee verkenners en vier informateurs in drie informatierondes waren nodig om dit resultaat te bereiken.

14 uur geleden
NSC-leider Omtzigt blij met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is blij dat er een onderhandelaarsakkoord ligt. Hij vindt het niet vreemd dat de gesprekken woensdag toch langer duurden dan verwacht. "Nou, dat is volgens mij de story van deze kabinetsformatie, dat elke fase net weer een uurtje langer duurt dan we denken", zei de partijleider. Hij sprak van een "evenwichtig akkoord".

14 uur geleden
Belangrijke laatste stappen gezet voor akkoord, zegt Yesilgöz

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "belangrijke laatste stappen gezet" voor het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die "nu eerst naar de fractie gaat om het door te nemen, en dan gaan we het goed wegen". De VVD-leider verwacht dat de fractie nog tot in de avond bezig is met het lezen van het akkoord.

14 uur geleden
Van der Plas feliciteert Nederland met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB is "heel mooi voor Nederland", zegt BBB-leider Caroline van der Plas. "Dus ik feliciteer het land ook bij dezen."

14 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. "We hebben een onderhandelaarsakkoord", zei PVV-leider Geert Wilders woensdag nadat de vier partijleiders de laatste hobbels hadden opgelost.

15 uur geleden