Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders: partijen praten door, nog geen grote besluiten genomen

Wilders: partijen praten door, nog geen grote besluiten genomen

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt "redelijk positief" gestemd te zijn over het verloop van de kabinetsformatie, maar erkent dat het "een klus" wordt om uiterlijk half mei uitsluitsel te kunnen geven. "Er zijn nog geen grote knopen doorgehakt", erkent hij. Dat de onderhandelende partijen nog steeds met elkaar aan tafel zitten "is al goed nieuws", vindt hij.

De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB hadden woensdagavond een ingelast, gezamenlijk overleg met de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Tot dusver voerden die deze week alleen aparte gesprekken met de onderhandelaars.

Op eerdere mediaberichten, waarin op basis van anonieme bronnen werd gemeld dat de onderhandelingen stroef zouden verlopen, wil Wilders na afloop niet ingaan. Dat in de kabinetsformatie hobbels gekomen moeten worden, is volgens hem dagelijks aan de orde. Het extra groepsgesprek was op verzoek van de informateurs, zegt de PVV-voorman. "En dan komen we allemaal heel braaf."

'Verstandshuwelijk'

De vraag of hij positief is over de gesprekken in de formatie, zei Wilders ingewikkeld te vinden. "Maar ik ben redelijk positief gestemd ja."

Ook Pieter Omtzigt (NSC) wil niets weten van een impasse. Hij spreekt van "zeer inhoudelijke gesprekken van partijen die wel de wil hebben om eruit te komen". Over zijn eigen inzet is de NSC-voorman inmiddels duidelijk. "Ik wil heel graag dat er een kabinet voor Nederland komt, anders zat ik niet aan tafel."

Het is volgens Omtzigt normaal dat er soms verschillen van mening zijn. "Dat wisten we op 22 november al. Als die er niet waren, dan was er nu wel een kabinet." Het blijven ook vier verschillende partijen, benadrukt hij: "Het is geen huwelijk, het is een verstandshuwelijk op z'n best."

Meer uit Politiek

Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

1 minuut geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

13 minuten geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

21 minuten geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

28 minuten geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

52 minuten geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

1 uur geleden
Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

1 dag geleden