Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB "op wat voor manier dan ook" om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken. Een minderheidskabinet is wat hem betreft geen taboe, zegt Wilders na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Mogelijk kunnen een of meerdere partijen gedogen. "Alles kan. Mijn voorkeur heeft een meerderheidskabinet."

PVV vormt samen met VVD, NSC en BBB een "logische rechtse combinatie", vindt Wilders. Maar NSC twijfelt over regeren met de PVV vanwege haar ongrondwettelijke verkiezingsprogramma en de VVD heeft gezegd niet in een kabinet te stappen, maar wel eventueel te willen gedogen. Wilders roept partijen op vooral in gesprek te gaan. "Dat je even zonder taboes over 'is het meerderheid of minderheid, en wie gedoogt of wie gedoogt niet" gewoon met elkaar gaat praten."

"Belangrijker nog dan 'wie welke rol heeft' is toch ook dat je een programmatische overeenstemming hebt en dat je elkaar vertrouwt en met elkaar kan samenwerken", zegt Wilders. "Ik heb met niemand irritatie", reageert hij op de vraag of de positie van de VVD om alleen te gedogen daar aanleiding toe geeft.

'Polenmeldpunt'

De zorgen bij Nederlandse moslims om een kabinet-Wilders zijn volgens de PVV-voorman nergens voor nodig. "Wij gaan niemand het land uitzetten of wat dan ook. Wij zijn er voor iedereen: christenen, moslims of ongelovigen." Hij noemt daarbij dat hij in zijn programma alleen spreekt over de islam - bijvoorbeeld waar het gaat om een verbod op moskeeën en de Koran - en niet specifiek over moslims. Islamitische organisaties lieten kort na de verkiezingen weten dat veel moslims zich zorgen maken of zij nog een toekomst hebben in Nederland. De belofte van Wilders om zijn anti-islamstandpunten "in de ijskast" te zetten, stelde hen niet gerust.

Wilders heeft in zijn politieke loopbaan regelmatig commotie veroorzaakt met zijn uitspraken, zoals met zijn voorstel voor een "kopvoddentaks". "Als je niet in de regering zit, dus als oppositieleider, dan is het je taak om het kabinet het zo moeilijk mogelijk te maken", zegt hij. Coalitiedeelname vraagt een andere houding, stelt Wilders, die geïrriteerd reageerde op de vraag of eventuele coalitiepartners zich zorgen moeten maken om zijn houding.

Toen Wilders tussen 2010 en 2012 gedoogsteun verleende aan het eerste kabinet-Rutte, kwam er internationale kritiek op dat kabinet om het "Polenmeldpunt" dat toenmalig gedoogpartner Geert Wilders opende.

Meer uit Politiek

Van der Plas 'snapt het beeld' van ruziënde coalitie wel

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas begrijpt dat het beeld van een vechtkabinet is ontstaan, zei ze in het programma WNL op Zondag. Ze erkent dat de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB vaak "op het scherpst van de snede" discussiëren. "Ik snap het beeld naar buiten toe, van: ze zijn constant met zichzelf bezig." Die discussies zijn volgens haar wel nodig om doelen te bereiken.

10 uur geleden
Plannen stikstofcommissie Schoof vertraagd

DEN HAAG (ANP) - Het kost het kabinet langer dan gepland om met plannen te komen om uit de stikstofcrisis te komen. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) verwacht bij de voorjaarsnota de "eerste contouren" af te hebben, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is in volle vaart bezig."

1 dag geleden
Protest bij bezoek Keijzer aan opvang statushouders in Castricum

CASTRICUM (ANP) - Woonminister Mona Keijzer is begroet door tientallen demonstranten bij een werkbezoek in Castricum aan een opvanglocatie voor vluchtelingen met verblijfspapieren. "Kijk maar goed hoe het niet moet", scandeerden zij. De bewindsvrouw van BBB ging meteen bij aankomst met betogers in gesprek.

2 dagen geleden
Faber verlengt grenscontroles na 'bemoedigende' resultaten

DEN HAAG (ANP) - De grenscontroles die het kabinet vorig jaar invoerde om illegale immigratie tegen te gaan, hebben tot "bemoedigende" resultaten geleid en worden daarom de komende maanden zoals gepland voortgezet. Dat heeft asielminister Marjolein Faber gemeld aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Wiersma: focus ligt op defensie, maar het begint bij voedsel

MARKELO (ANP) - Voedselzekerheid is de afgelopen tijd onderbelicht, vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB). "We zien nu in tijden van geopolitieke spanningen dat de focus heel erg ligt op defensie en op veiligheid, maar uiteindelijk begint het allemaal bij voedsel", zei Wiersma. "Als je dat niet voor elkaar hebt, dan krijg je pas echt onrust en een ontwrichte samenleving."

3 dagen geleden
EU-geld voor arme regio kan in Nederland lastig naar Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het wordt in Nederland "lastig" om Europees geld voor arme regio's naar defensie te geleiden. Voor "99 procent" is het geld al vastgelegd, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) donderdag in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat deze zogeheten cohesiemiddelen wel al mogen worden ingezet voor veiligheid.

3 dagen geleden
Kamerleden willen dat Faber meer opvangplekken Oekraïners regelt

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC en oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 vinden dat migratieminister Marjolein Faber meer moet doen om opvangplekken te regelen voor Oekraïners. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten binnenkort niet meer in staat zijn om alle gevluchte Oekraïners op te vangen door een tekort aan plekken. Tijdens een debat hierover kondigde de PVV-minister ondanks aandringen van Kamerleden geen extra maatregelen aan.

3 dagen geleden