Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB "op wat voor manier dan ook" om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken. Een minderheidskabinet is wat hem betreft geen taboe, zegt Wilders na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Mogelijk kunnen een of meerdere partijen gedogen. "Alles kan. Mijn voorkeur heeft een meerderheidskabinet."

PVV vormt samen met VVD, NSC en BBB een "logische rechtse combinatie", vindt Wilders. Maar NSC twijfelt over regeren met de PVV vanwege haar ongrondwettelijke verkiezingsprogramma en de VVD heeft gezegd niet in een kabinet te stappen, maar wel eventueel te willen gedogen. Wilders roept partijen op vooral in gesprek te gaan. "Dat je even zonder taboes over 'is het meerderheid of minderheid, en wie gedoogt of wie gedoogt niet" gewoon met elkaar gaat praten."

"Belangrijker nog dan 'wie welke rol heeft' is toch ook dat je een programmatische overeenstemming hebt en dat je elkaar vertrouwt en met elkaar kan samenwerken", zegt Wilders. "Ik heb met niemand irritatie", reageert hij op de vraag of de positie van de VVD om alleen te gedogen daar aanleiding toe geeft.

'Polenmeldpunt'

De zorgen bij Nederlandse moslims om een kabinet-Wilders zijn volgens de PVV-voorman nergens voor nodig. "Wij gaan niemand het land uitzetten of wat dan ook. Wij zijn er voor iedereen: christenen, moslims of ongelovigen." Hij noemt daarbij dat hij in zijn programma alleen spreekt over de islam - bijvoorbeeld waar het gaat om een verbod op moskeeën en de Koran - en niet specifiek over moslims. Islamitische organisaties lieten kort na de verkiezingen weten dat veel moslims zich zorgen maken of zij nog een toekomst hebben in Nederland. De belofte van Wilders om zijn anti-islamstandpunten "in de ijskast" te zetten, stelde hen niet gerust.

Wilders heeft in zijn politieke loopbaan regelmatig commotie veroorzaakt met zijn uitspraken, zoals met zijn voorstel voor een "kopvoddentaks". "Als je niet in de regering zit, dus als oppositieleider, dan is het je taak om het kabinet het zo moeilijk mogelijk te maken", zegt hij. Coalitiedeelname vraagt een andere houding, stelt Wilders, die geïrriteerd reageerde op de vraag of eventuele coalitiepartners zich zorgen moeten maken om zijn houding.

Toen Wilders tussen 2010 en 2012 gedoogsteun verleende aan het eerste kabinet-Rutte, kwam er internationale kritiek op dat kabinet om het "Polenmeldpunt" dat toenmalig gedoogpartner Geert Wilders opende.

Meer uit Politiek

Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

1 uur geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

1 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

2 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

2 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

3 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

4 uur geleden
'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

4 uur geleden