Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders houdt hoop op VVD en NSC, kijkt niet naar andere partijen

Wilders houdt hoop op VVD en NSC, kijkt niet naar andere partijen

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt hoop op politieke samenwerking in welke vorm dan ook met BBB, VVD en NSC. Van die twee partijen wil VVD alleen meeregeren als NSC dat ook doet, en die partij wil juist liever gedogen. De VVD van Dilan Yeşilgöz heeft daarbovenop een voorkeur uitgesproken voor een extraparlementair kabinet. De formatie lijkt daarmee weer vastgelopen, maar Wilders wil nog niet naar andere partijen kijken, zegt hij na een gesprek met informateur Kim Putters.

Nederland heeft bij de verkiezingen duidelijk gesproken en gezegd een rechts kabinet te willen, aldus Wilders. "Ik sluit ook niet uit dat het nog kan. Ik hoop ook dat dat de komende dagen en weken nog lukt." Mogelijk komen PVV, BBB en VVD nog met gedoogsteun van andere partijen tot een meerderheid, maar die optie wil Wilders nog niet nader onderzoeken. Hij wil "met deze vier partijen een manier vinden" om de basis voor een nieuwe regering te vormen.

Informateur Putters kreeg de opdracht van de Kamer om "de mogelijkheden te onderzoeken voor een vruchtbare politieke samenwerking" die nadrukkelijk "recht doet de verkiezingsuitslag inclusief de grote verschuivingen die daarbij hebben plaatsgevonden". Een logische vertaling van die uitslag is dat zowel de PVV als NSC gaan meeregeren, vindt Wilders. "We hebben beide twintig zetels gewonnen, dus binnen die opdracht ligt ook besloten dat je daarnaar kijkt, in ieder geval in deze ronde."

Concessies

Hij benadrukte vrijdag opnieuw dat hijzelf al "veelvuldig" concessies heeft gedaan, en vraagt nu andere partijen over hun schaduw te springen. Wilders staat daarbij open voor welke vorm van een kabinet dan ook: hoewel een meerderheidsvariant zijn voorkeur geniet, is een minderheidskabinet ook mogelijk en zelfs een extraparlementair kabinet.

Putters heeft nog minder dan twee weken om zijn verslag uit te brengen. Vrijdagmiddag belt hij met Caroline van der Plas. De BBB-leider wil net als Wilders graag dat er een kabinet komt met deze vier partijen.

Meer uit Politiek

Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

7 uur geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

7 uur geleden
Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.

8 uur geleden
PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

DEN HAAG (ANP) - Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is. Bovenaan het document staat "Hoofdlijnenakkoord 2024 - 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB". Daaronder staan "bouwstenen voor doorbraken" opgesomd. Fotograaf Dirk Hol legde het document vast.

9 uur geleden
Algerijnen vastzetten als ze wachten op uitzetting mag weer

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) mag weer Algerijnen in detentie zetten als ze wachten op uitzetting naar hun land van herkomst. Twee jaar geleden werd hem dit ontzegd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), omdat uitgeprocedeerde asielzoekers door tegenwerking van de Algerijnse overheid niet konden worden uitgezet. De Algerijnse autoriteiten werken hier inmiddels aan mee en daarom staat de RvS weer toe om deze mensen tijdelijk vast te zetten.

10 uur geleden
Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

11 uur geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

12 uur geleden