Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders hoopt na ruzies op vriendelijker gesprek met informateur

Wilders hoopt na ruzies op vriendelijker gesprek met informateur

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat hij vrijdag een "vriendelijker" gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink gaat hebben dan de vorige drie keer dat ze elkaar in een formatie spraken. Tijdens de formaties van 2010 en 2017 liep het volgens de PVV-leider uit op ruzie met de informateur.

Over de toedracht van de ruzies wil Wilders weinig kwijt. "Er is tijdens het kabinet Rutte-I natuurlijk wel het een en ander gebeurd." De PVV gaf gedoogsteun aan dat kabinet, maar er ontstond een kabinetscrisis over de begroting. Wilders trok zijn steun in, omdat hij niet akkoord kon gaan met de dalende koopkracht van vooral AOW'ers. Mark Rutte heeft Wilders hierom nog jarenlang getypeerd als wegloper.

Nu gaat Wilders het gesprek positief in, zegt hij vooraf. Wel zal hij ook kritiek overbrengen aan Tjeenk Willink. De PVV wil nieuwe verkiezingen, maar de informateur zei vorige week al dat hij dat niet ziet zitten. Daarmee gaat Tjeenk Willink zijn boekje te buiten, vindt Wilders. "Hij gaat daar helemaal niet over, dat is aan de Kamer."

Ook is de PVV-leider kritisch dat Tjeenk Willink partijleiders de kans wil geven "onder vier ogen" te spreken, om zo opmerkingen buiten het verslag te houden. De Kamer heeft juist een motie aangenomen van Wilders en JA21-leider Joost Eerdmans waarin staat dat alles wat besproken wordt openbaar moet worden. Wilders gaat "tijdens het eerste debat hierover alsnog alle stukken opvragen".

Verder zal hij ervoor pleiten Rutte "voorgoed als premierskandidaat te verwijderen" en zijn oproep tot nieuwe verkiezingen herhalen. "Ik zal horen wat de informateur daarvan vindt."

Meer uit Politiek

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

2 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

2 uur geleden
Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

5 uur geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

5 uur geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

6 uur geleden
Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."

6 uur geleden
Partijleiders laken gedrag Baudet, hij 'moet normaal doen'

DEN HAAG (ANP) - "Hij moet normaal doen", zei BBB-leider Caroline van der Plas over Thierry Baudet (FVD), donderdagochtend voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde in de formatie. De formerende partijen reageerden op de melding van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma dat Baudet Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag zou hebben bedreigd in de plenaire zaal, na afloop van een debat.

7 uur geleden