Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders: er zijn grotere problemen dan beperken migratie

Wilders: er zijn grotere problemen dan beperken migratie

ROTTERDAM (ANP) - Er zijn voor PVV-leider Geert Wilders "grotere problemen dan het tegengaan van de asiel- en immigratietoestroom", zegt hij na afloop van het EenVandaag-debat. Hij gaat niet mee in het beeld dat hij milder zou zijn geworden, maar vindt zichzelf "geen knip voor de neus waard" als hij andere onderwerpen laat liggen omwille van zijn migratiestandpunten. Hij zei eerder al dat zijn standpunten over de islam, de Koran of islamitische scholen even "in de ijskast" konden.

Nederlanders willen volgens hem "heel graag" dat de instroom van asielzoekers daalt en ook daar wil hij zich nog steeds voor inzetten. Maar volgens hem willen mensen ook dat ze "meer geld overhouden in de portemonnee". Verder vindt hij "de veiligheid, de zorg, noem maar op" nu belangrijker dan het langgekoesterde speerpunt van zijn partij. "Ik speel daar geen spelletje mee", zegt de PVV-leider. Hij zegt vooral te willen meeregeren, zodat een stem op de PVV niet een stem voor de oppositie is.

In de laatste peiling van I&O Research staat de PVV op 26 zetels. De VVD en GroenLinks-PvdA hebben één virtuele zetel meer en staan beide op 27. NSC van Pieter Omtzigt is wat weggezakt en komt uit op 21 zetels. Aanstaande woensdag zijn de Tweede Kamerverkiezingen.

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) roept linkse en progressieve kiezers op om op zijn partij te stemmen, zodat de PVV niet de grootste wordt en een coalitie kan gaan vormen. VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz gelooft niet direct dat Wilders echt mildere standpunten heeft. Dat hij Nederland uit de Europese Unie wil, vindt Yeşilgöz een vreselijk idee. "Dat zou praktisch alle ondernemers hier kapot maken." Ook hekelt zij Wilders' houding ten opzichte van Rusland. De PVV-leider reisde in 2018, een paar jaar na het neerhalen van de MH17 en de annexatie van de Krim door Rusland, naar Moskou waar hij vriendschappelijk onthaald werd.

Meer uit Politiek

Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

3 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

3 dagen geleden