Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders en Van der Plas zwijgen na akkoord over kabinetsploeg

Wilders en Van der Plas zwijgen na akkoord over kabinetsploeg

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) willen na de bekendmaking dat de vier formerende partijen akkoord zijn over een kabinetsploeg verder niks meer kwijt. Zo is officieel nog niet bekendgemaakt hoe de verdeling van de posten er uitziet, noch welke personen die posten moeten vervullen. Verschillende media melden dat de PVV vijf ministers levert, VVD en NSC beiden vier, en de BBB twee.

Wilders en Van der Plas wilden alleen zeggen "blij" te zijn met het resultaat, maar op de vraag waar zij dan precies blij mee zijn gaven ze geen antwoord. "Ik ben blij dat het is gelukt en we een kabinet hebben", was het enige wat Wilders wilde zeggen. Volgens de PVV-leider is er "goede reden" om nog een aantal dagen radiostilte te houden, zonder verder uit te wijden waarom. Van der Plas begrijpt ook het ongeduld. Zij verzekert dat "de komende dagen" meer duidelijkheid komt.

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) wil meer duidelijkheid over het proces. "Wat gaan we nou doen? Wanneer komen ze met de ploeg? Wanneer zijn de hoorzittingen, wanneer is de regeringsverklaring?"

Lange tijd werd 26 juni als deadline genoemd voor de formatie. Pieter Omtzigt (NSC) zei eerder dinsdag dat voor die datum alleen het verslag van de formateur naar de Tweede Kamer hoeft. Mogelijk zijn na 26 juni dus de hoorzittingen, de bordesscène en de regeringsverklaring.

Meer uit Politiek

Szabó: kunstmatige intelligentie komt in alle haarvaten overheid

DEN HAAG (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) gaat komende jaren in "al onze haarvaten van onze uitvoeringsprocessen zitten", verwacht Zsolt Szabó, beoogd staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Hij noemt AI "top of mind".

34 minuten geleden
Szabó wil relatie met Caribisch deel koninkrijk 'optimaliseren'

DEN HAAG (ANP) - "Ik zal er alles aan doen om de relatie tussen het Caribisch deel van het koninkrijk en Nederland te optimaliseren." Dat zegt Zsolt Szabó, beoogd staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, in de hoorzitting met Tweede Kamerleden. In het hoofdlijnenakkoord wordt die relatie waardevol genoemd, en Szabó is "blij" met die verwoording.

58 minuten geleden
Beoogd minister Uitermark (BZK) stopt definitief als rechter

DEN HAAG (ANP) - Om minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) te worden, stopt Judith Uitermark (NSC) definitief als rechter. Dat meldt de aspirant-bewindsvrouw tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark wil snel beginnen met de hervormingen van de democratie die de coalitie voor ogen heeft. In de eerste hoorzitting met Tweede Kamerleden noemt ze "het afschaffen van het verbod op constitutionele toetsing, het opzetten van een constitutioneel hof, en dat verder uitwerken in goede relatie met de op te zetten commissie grondrechten". De coalitie wil dat een nieuwe commissie van Kamerleden zich bezighoudt met de grondwet.

1 uur geleden
Mislukte verkoop Duitse TenneT-tak: tegenvaller van 1,6 miljard

DEN HAAG (ANP) - De mislukte verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid levert het kabinet een begrotingstegenvaller van 1,6 miljard euro op. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geld dat de Nederlandse overheid in TenneT heeft gestort en weer zou terugkrijgen. "Deze ontvangst was in 2024 wel begroot."

2 uur geleden
Aspirant-staatssecretaris Struycken wordt geen lid van NSC

DEN HAAG (ANP) - De beoogd staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) is gevraagd door NSC, sympathiseert ook met deze partij, maar is niet van plan om lid te worden. De advocaat en hoogleraar is binnengehaald als iemand uit de praktijk "zonder directe politieke binding of ervaring", zegt hij na te hebben gesproken met aanstaand premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. "De gedachte is ook dat ik dat blijf. En dat het niet voor de hand ligt om nu uit opportuniteit lid te worden van deze partij."

20 uur geleden
Coalitiepartijen botsen hard over hongersnood in Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - VVD en NSC zijn woensdag hard gebotst met de PVV over de situatie in Gaza. Dennis Ram van de PVV ontkende in het debat dat er een hongersnood is in de Palestijnse kuststrook. Ook keerde hij zich tegen meer hulp aan de getroffen bevolking daar.

21 uur geleden