Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders als eerste bij verkenner Plasterk

Wilders als eerste bij verkenner Plasterk

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk is woensdagmorgen begonnen aan zijn zoektocht naar een nieuwe regeringscoalitie. Als eerste kwam PVV-leider Geert Wilders langs. Die wilde niks zeggen toen hij naar binnen ging voor het gesprek.

De PvdA'er is tweede verkenner die aan de slag gaat op voordracht van de PVV, die de grootste partij werd bij de verkiezingen. De eerste verkenner, PVV-senator Gom van Strien, trad af nadat bekend was geworden dat hij beschuldigd wordt van fraude door zijn oude werkgever.

Na Wilders komen deze dag nog voorman Frans Timmermans van de combinatie GroenLinks-PvdA, VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract bij de verkenner langs. De komende dagen ontvangt Plasterk alle fractievoorzitters.

Verrast

De PVV wil het liefst een coalitie vormen met VVD, NSC en BBB. Alleen heeft Yeşilgöz al aangegeven niet in een volgend kabinet te willen stappen omdat haar partij tien zetels heeft verloren bij de verkiezingen. Wilders wil er alles aan doen om in het landsbestuur te komen. Hij sluit een minderheidskabinet ook niet uit.

De verkenner streeft ernaar om zijn verslag volgende week klaar te hebben als de nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd. Maar hij sluit niet uit dat het een week langer duurt, zei Plasterk dinsdag tijdens een persconferentie. Daar zei hij ook verrast te zijn door het verzoek van de PVV om verkenner te worden.

Meer uit Politiek

Putters spreekt woensdag met Wilders, Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. In de middag komen tegelijkertijd Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) langs voor een vervolggesprek. Met VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz staat nog geen nieuwe afspraak gepland.

37 minuten geleden
Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

15 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

16 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

17 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

17 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

19 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

21 uur geleden