Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilde polio voor het eerst in 5 jaar weer aangetroffen in Afrika

Wilde polio voor het eerst in 5 jaar weer aangetroffen in Afrika

JOHANNESBURG (ANP) - De wilde variant van het poliovirus is voor het eerst in vijf jaar weer vastgesteld in Afrika. In Malawi is een 3-jarig meisje positief getest op de zeer besmettelijke ziekte. Hoewel er nog geen tweede geval bekend is, spreken de gezondheidsautoriteiten in dat land van een uitbraak.

Malawi neemt maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Er wordt onder meer ingezet op communicatie naar burgers toe en extra vaccinaties, met hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die meldt dat de besmetting te herleiden is naar Pakistan. Het wilde poliovirus gaat al jaren alleen nog rond in Pakistan en buurland Afghanistan.

De voorlaatste keer dat het virus in Afrika werd vastgesteld, was in 2016 in Nigeria. Het continent werd vier jaar later door de WHO officieel poliovrij verklaard, nadat daar alle vormen van wilde polio waren verdwenen. De WHO sprak destijds van "een van de grootste prestaties op het gebied van de volksgezondheid van deze tijd". De status wijzigt niet met de besmetting in Malawi, omdat het om een geïmporteerd geval gaat.

Het poliovirus dringt het zenuwstelsel binnen en kan permanente verlamming veroorzaken. Het treft vooral jonge kinderen. Polio kan niet met een medicijn worden behandeld, maar er kan wel tegen worden gevaccineerd. Het vaccin is in Nederland opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer uit Gezond

Fintechbedrijf Adyen verliest op Damrak na halfjaarresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Adyen is donderdag onderaan geëindigd bij de hoofdfondsen op de aandelenmarkt in Amsterdam. De betalingsverwerker meldde het afgelopen halfjaar een hogere omzet te hebben geboekt, maar de winstmarges bij het bedrijf vielen beleggers tegen.

1 dag geleden
Afgelopen week 2840 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus

BILTHOVEN (ANP) - In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo'n preventieve prik haalden. In totaal zijn 8281 mensen ingeënt tegen de ziekte, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
Koopmans: eerste resultaten vaccin apenpokken in september

ROTTERDAM (ANP) - Op zijn vroegst in september kunnen onderzoekers iets zeggen over de werking van het vaccin dat wordt ingezet tegen apenpokken, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. In dat ziekenhuis worden honderd mensen gevolgd die onlangs een inenting tegen het apenpokkenvirus kregen.

2 dagen geleden
Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars paal en perk moeten stellen aan het aantal zorgpolissen dat ze aanbieden, en die in de praktijk weinig van elkaar verschillen. De toename van het aantal polissen vindt zij "geen goede ontwikkeling" omdat het niet leidt tot meer keuze voor de consument. Een ander bezwaar van de NZa is dat het niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van het polisaanbod.

3 dagen geleden
Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

4 dagen geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

4 dagen geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

4 dagen geleden