Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilde polio voor het eerst in 5 jaar weer aangetroffen in Afrika

Wilde polio voor het eerst in 5 jaar weer aangetroffen in Afrika

JOHANNESBURG (ANP) - De wilde variant van het poliovirus is voor het eerst in vijf jaar weer vastgesteld in Afrika. In Malawi is een 3-jarig meisje positief getest op de zeer besmettelijke ziekte. Hoewel er nog geen tweede geval bekend is, spreken de gezondheidsautoriteiten in dat land van een uitbraak.

Malawi neemt maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Er wordt onder meer ingezet op communicatie naar burgers toe en extra vaccinaties, met hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die meldt dat de besmetting te herleiden is naar Pakistan. Het wilde poliovirus gaat al jaren alleen nog rond in Pakistan en buurland Afghanistan.

De voorlaatste keer dat het virus in Afrika werd vastgesteld, was in 2016 in Nigeria. Het continent werd vier jaar later door de WHO officieel poliovrij verklaard, nadat daar alle vormen van wilde polio waren verdwenen. De WHO sprak destijds van "een van de grootste prestaties op het gebied van de volksgezondheid van deze tijd". De status wijzigt niet met de besmetting in Malawi, omdat het om een geïmporteerd geval gaat.

Het poliovirus dringt het zenuwstelsel binnen en kan permanente verlamming veroorzaken. Het treft vooral jonge kinderen. Polio kan niet met een medicijn worden behandeld, maar er kan wel tegen worden gevaccineerd. Het vaccin is in Nederland opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer uit Gezond

Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

1 dag geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

1 dag geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

1 dag geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

2 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

3 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

3 dagen geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

3 dagen geleden