
Wilde kat rukt op naar zuidoosten van Noord-Brabant
NIJMEGEN (ANP) - De wilde kat is bezig aan een opmars naar het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. Op de Strabrechtse Heide onder Eindhoven zijn al eens waarnemingen gedaan. Natuurorganisatie ARK Rewilding is samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging bezig om een Brabants leefgebied voor de kat te verbeteren en verbindingen aan te leggen vanuit België en Zuid-Limburg. De aanwezigheid van een wilde kat, een beschermd roofdier, is een ecologische impuls voor andere soorten planten en dieren, aldus ARK.
De wilde kat verdween waarschijnlijk al in de middeleeuwen uit Nederland. In het begin van deze eeuw dook de soort voor het eerst weer op in Zuid-Limburg. In de omgeving van Vijlen hebben zich ondertussen tussen de vijftien en twintig wilde katten gevestigd. Het dier verblijft graag in oud bos en jaagt in graslanden en struikgewas op muizen, zijn favoriete voedsel.
Een wilde kat is zeker geen huisdier, aldus ARK, maar lijkt wel veel op de cyperse huiskat. De soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een wilde kat heeft een streep op de rug, die stopt bij de staart. De staart is veel dikker dan die van de huiskat en eindigt met een stompe punt.
De natuurorganisaties werken nu met steun van de provincie Brabant aan de aanleg van soortenrijke randen langs het bos op de Strabrechtse Heide. Ook worden graslanden minder intensief gemaaid. Natuurgebieden in België, Zuid-Limburg en Zuidoost-Brabant worden met elkaar verbonden via paadjes en doorgangen. Het project loopt enkele jaren. De Zoogdiervereniging denkt dat Belgische wilde katten zich als eerste in Brabant zullen vestigen, als de maatregelen succes hebben. Het is niet uitgesloten dat de roofdieren zich vanuit Brabant verder door Nederland verspreiden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden