Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilde kat rukt op naar zuidoosten van Noord-Brabant

Wilde kat rukt op naar zuidoosten van Noord-Brabant

NIJMEGEN (ANP) - De wilde kat is bezig aan een opmars naar het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. Op de Strabrechtse Heide onder Eindhoven zijn al eens waarnemingen gedaan. Natuurorganisatie ARK Rewilding is samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging bezig om een Brabants leefgebied voor de kat te verbeteren en verbindingen aan te leggen vanuit België en Zuid-Limburg. De aanwezigheid van een wilde kat, een beschermd roofdier, is een ecologische impuls voor andere soorten planten en dieren, aldus ARK.

De wilde kat verdween waarschijnlijk al in de middeleeuwen uit Nederland. In het begin van deze eeuw dook de soort voor het eerst weer op in Zuid-Limburg. In de omgeving van Vijlen hebben zich ondertussen tussen de vijftien en twintig wilde katten gevestigd. Het dier verblijft graag in oud bos en jaagt in graslanden en struikgewas op muizen, zijn favoriete voedsel.

Een wilde kat is zeker geen huisdier, aldus ARK, maar lijkt wel veel op de cyperse huiskat. De soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een wilde kat heeft een streep op de rug, die stopt bij de staart. De staart is veel dikker dan die van de huiskat en eindigt met een stompe punt.

De natuurorganisaties werken nu met steun van de provincie Brabant aan de aanleg van soortenrijke randen langs het bos op de Strabrechtse Heide. Ook worden graslanden minder intensief gemaaid. Natuurgebieden in België, Zuid-Limburg en Zuidoost-Brabant worden met elkaar verbonden via paadjes en doorgangen. Het project loopt enkele jaren. De Zoogdiervereniging denkt dat Belgische wilde katten zich als eerste in Brabant zullen vestigen, als de maatregelen succes hebben. Het is niet uitgesloten dat de roofdieren zich vanuit Brabant verder door Nederland verspreiden.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden