Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WikiLeaks-oprichter Assange trouwt in Londense gevangenis

WikiLeaks-oprichter Assange trouwt in Londense gevangenis

LONDEN (ANP/AFP) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange en zijn verloofde Stella Moris trouwen woensdag in de zwaarbeveiligde Londense gevangenis waar hij wordt vastgehouden tijdens zijn uitleveringszaak. Assange verzet zich tegen pogingen om hem in de VS terecht te laten staan ​​wegens de publicatie van geheime dossiers over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Assange en Moris, die samen twee kinderen hebben, maakten in november hun verloving bekend en kregen toestemming om te trouwen in de Belmarsh-gevangenis in Londen, waar hij in voorlopige hechtenis zit. De bruiloft zal worden uitgevoerd door een griffier, met slechts vier gasten, twee getuigen en twee bewakers. De gasten zullen direct na de ceremonie moeten vertrekken.

De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood, een uitgesproken medestander van WikiLeaks, heeft de trouwjurk van Moris ontworpen. Westwood heeft ook een kilt voor Assange geleverd, een knipoog naar diens Schotse afkomst. Moris zal een bruidstaart aansnijden en een toespraak buiten de gevangenis houden voor hun aanhangers.

Vorige week wees het Britse Hooggerechtshof een verzoek af om in beroep te gaan tegen de uitlevering van Assange. Daarmee is uitzetting naar de VS van de in Australië geboren Assange weer een stuk dichterbij. In de VS zijn achttien aanklachten tegen hem ingediend. Hij riskeert er een maximale celstraf van 175 jaar.

Assange zit sinds 2019 vast in een Londense gevangenis, ondanks dat hij zijn celstraf heeft uitgezeten voor het schenden van zijn voorwaarden van vrijlating op borgtocht. Assange werd in Zweden verdacht van seksueel misbruik. Hij vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen en verbleef daar zeven jaar om te voorkomen dat hij via Zweden zou worden uitgeleverd aan de VS.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden