Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wijzig bij coronaklachten vliegreis, voorkom instapweigering'

'Wijzig bij coronaklachten vliegreis, voorkom instapweigering'

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een vliegreis hebben geboekt maar toch gezondheidsklachten hebben die mogelijk duiden op corona, doen er goed aan om niet naar de luchthaven af te reizen maar hun vliegreis vooraf te wijzigen. "Wanneer hen namelijk de instap tot het vliegtuig wordt geweigerd, zijn de mogelijkheden tot omboeking bij de meeste maatschappijen erg beperkt en is de passagier diens ticket kwijt", schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Ze verwijst naar een vergelijking die ze op verzoek van de Tweede Kamer heeft laten uitvoeren naar de manier waarop vliegmaatschappijen omgaan met omboekingen en annuleringen vanwege mogelijke besmetting met het coronavirus. Luchtvaartmaatschappijen mogen passagiers weigeren op basis van een gezondheidscontrole op de luchthaven.

Van Nieuwenhuizen wijst erop dat het kabinet mensen nog steeds vraagt om thuis te blijven als zij Covid-19-klachten hebben. Dit betekent ook dat zij hun vliegreis niet kunnen maken.

Als een passagier zijn vlucht annuleert of wijzigt, dan hangen zijn rechten af van het type vliegticket of de vervoersvoorwaarden. De zes vergeleken (Europese) vliegbedrijven hebben in hun basisvoorwaarden versoepelingen doorgevoerd vanwege de coronacrisis. Zo hoeven mensen tijdelijk geen of lagere omboekingskosten te betalen.

Het verschilt volgens de minister per maatschappij tot wanneer een ticket kan worden omgeboekt. "Dit varieert van één week tot enkele uren voor vertrek. Slechts één maatschappij biedt deze mogelijkheid na instapweigering op basis van een gezondheidscontrole op de luchthaven".

De Europese Commissie kijkt nog naar de passagiersrechten als mensen geweigerd zijn voor een vlucht.

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

1 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

2 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

2 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

3 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

3 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

4 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

4 uur geleden