Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiersma wil weekendschool die over de schreef gaat kunnen sluiten

Wiersma wil weekendschool die over de schreef gaat kunnen sluiten

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma wil weekendscholen en andere aanbieders van informeel onderwijs in een ultiem geval kunnen sluiten als zij aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. Dat schrijft de bewindsman in een Kamerbrief waarin hij eerder aangekondigde plannen om meer controle te houden op weekendscholen verder uitwerkt. Hij wil ook dat het mogelijk wordt om een bepaalde docent of lesmateriaal te weren uit het klaslokaal van informele scholen.

Een nieuwe wet moet de Inspectie van het Onderwijs bevoegdheden geven om weekendscholen te controleren. De minister mag vervolgens ingrijpen als er sprake blijkt van een overtreding.

Inspecteurs mogen alleen aankloppen bij een weekendschool als zij serieuze signalen ontvangen van misstanden, zo luidt het voorstel. Die signalen kunnen in principe van iedereen komen. Maar er zal vooral worden geluisterd naar instanties als de politie en gemeente en professionals als docenten. De nieuwe regels zullen gelden voor lessen buiten de gewone schooltijd aan kinderen van tussen de 4 en 17 jaar.

Strenger controleren

Welke weekendscholen worden gecontroleerd blijft een afweging van de inspectie en niet van de minister, verzekert Wiersma, die dit ook expliciet wil benoemen in de wet.

De minister kondigde vorig jaar herfst aan weekendscholen strenger te willen controleren. Daarbij verwees hij expliciet naar onderzoek van NRC en Nieuwsuur. Daaruit zou blijken dat vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Na de aankondiging deden honderden moskeeën en islamitische organisaties gezamenlijk aangifte tegen Wiersma. Ze verweten hem bewust in strijd met de grondwet te handelen en zich schuldig te maken aan discriminatie.

Meer uit Politiek

Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt het positief dat Geert Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraïne, zei ze in het praatprogramma Buitenhof. De radicaal-rechtse politicus was hier tot voor kort een tegenstander van, omdat hij vond dat wapens behouden moeten blijven voor de eigen krijgsmacht. Zaterdag schreef Wilders op het sociale medium X dat zijn partij de PVV bereid is "om over iedere vorm van hulp te praten".

3 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

1 dag geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden